Nie uwierzysz, co przełomowego naukowcy odkryli w mleku matki!

Okres 1000 pierwszych dni życia, liczony od momentu poczęcia przez pierwsze lata życia dziecka, jest wyjątkowym czasem, w którym rodzice, m.in. poprzez odpowiednie żywienie niemowlęcia, mogą wpływać na jego prawidłowy rozwój i zdrowie – teraz i w przyszłości.

karmienie piersią

Mleko matki jest pokarmem idealnym – w pełni zaspokaja potrzeby rozwijającego się niemowlęcia, a jego skład zmienia się nie tylko w zależności od potrzeb dziecka, ale również od długości pojedynczego karmienia i pory karmienia (w ciągu dnia lub w nocy). Składniki pokarmu kobiecego wzmacniają rozwój mózgu, układu odpornościowego, a także innych narządów i układów w organizmie dziecka. Niepowtarzalność i wyjątkowość mleka mamy sprawia, że od wielu lat jest ono obiektem badań naukowców i inspiracją przy opracowywaniu receptur mlek modyfikowanych. 

Obejrzyj rozmowę z ekspertem! 

Niedościgniony wzorzec

Okres 1000 pierwszych dni życia, liczony od momentu poczęcia przez pierwsze lata życia dziecka, jest wyjątkowym czasem, w którym rodzice, m.in. poprzez odpowiednie żywienie niemowlęcia, mogą wpływać na jego prawidłowy rozwój i zdrowie – teraz i w przyszłości. Najlepszym sposobem żywienia dziecka bez wątpienia jest karmienie piersią. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca wyłączne karmienie piersią przez 6 pierwszych miesięcy życia niemowlęcia i kontynuację karmienia piersią do ok. 2. roku życia lub dłużej, przy jednoczesnym rozszerzeniu diety dziecka. Skład mleka matki jest unikalny – pokarm ten zawiera składniki odżywcze wspierające prawidłowy rozwój m.in. układu nerwowego oraz niepowtarzalne związki immunologiczne i przeciwciała idealnie dopasowane do każdego dziecka. Analizą tego wyjątkowego pokarmu zajmują się m.in. naukowcy z Zespołu Badawczego NUTRICIA. Na przestrzeni lat udało im się dokonać wielu znaczących odkryć – poznać komponenty składu mleka matki i ich wpływ na poszczególne układy w organizmie dziecka.

Kwasy tłuszczowe kluczowe dla rozwoju mózgu

Od kilkudziesięciu lat naukowcy, w tym eksperci z Zespołu Badawczego NUTRICIA, prowadzą badania nad unikalnym składem mleka mamy i wpływem jego składników na przyszłe zdrowie dziecka. Wyniki badań naukowców NUTRICIA oraz najnowsza wiedza naukowa umożliwiają udoskonalanie receptur mlek modyfikowanych.

W 1982 odkryto w mleku matki długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 i omega-6, które są niezbędne dla prawidłowego rozwoju mózgu, wzroku oraz układu nerwowego. Organizm ludzki nie jest w stanie ich sam wytworzyć, dlatego należy mu je dostarczać wraz z pożywieniem. Najważniejszymi niezbędnymi nienasyconymi kwasami tłuszczowymi dla człowieka są:

- kwas alfa-linolenowy z grupy omega-3,

- kwas linolowy z grupy omega-6,

- kwas dokozaheksaenowy (DHA), który jest kwasem najobficiej występującym w korze mózgowej – stanowi bowiem 60% wszystkich wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w mózgu.

Dostarczenie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych jest niezwykle ważne, ponieważ w czasie 1000 pierwszych dni życia dziecka rozwój jego mózgu przebiega najintensywniej. Wraz z mlekiem mamy niemowlę otrzymuje odpowiednią ilość tych cennych kwasów tłuszczowych.

Oligosacharydy

W 1994 roku Zespół Badawczy NUTRICIA odkrył, że mleko matki zawiera oligosacharydy, które stanowią trzeci co do wielkości stały składnik pokarmu kobiecego. W mleku produkowanym przez inne gatunki wykryto zaledwie śladowe ilości oligosacharydów. Te wyjątkowe związki złożone odżywiają i stymulują wzrost oraz aktywność pożytecznych bakterii w układzie pokarmowym niemowlęcia, wspierając w ten sposób rozwój układu odpornościowego. Skład oligosacharydów zawartych w mleku mamy wpływa na profil mikroflory jelitowej dziecka karmionego piersią.

W 1997 roku Zespół Badawczy NUTRICIA odkrył, że profil oligosacharydów w mleku matki jest uwarunkowany genetycznie. Naukowcy wyróżnili cztery różne profile oligosacharydów w mleku kobiecym bezpośrednio zależne od aktywności konkretnych genów danej matki. W mleku pobranym losowo od różnych kobiet można znaleźć nawet 130 różnych oligosacharydów!

Kontynuacja badań

Układ odpornościowy dziecka w chwili narodzin jest niedojrzały (pełną dojrzałość osiągnie dopiero około 12. roku życia) i nie wie, jak poradzić sobie z wszechobecnymi drobnoustrojami czy potencjalnie szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi. Mleko matki posiada w swym składzie niepowtarzalne związki aktywne immunologicznie i przeciwciała odpornościowe, co czyni karmienie piersią najlepszym sposobem na wzmocnienie układu immunologicznego niemowlęcia. Naukowcy NUTRICIA, świadomi nadrzędnej funkcji układu odpornościowego, jaką jest ochrona organizmu przed chorobami, prowadzą obecnie badania, które pozwolą zrozumieć bogactwo zawartych w mleku matki składników i czynników biologicznych wzmacniających rozwijający się układ odpornościowy dziecka. Fascynujący skład i budowa mleka kobiecego sprawiają, że naukowcy NUTRICIA wciąż je badają, skupiając się na jego trzech aspektach: składzie, strukturze i funkcjonalności.

Kompozycja składników inspirowana badaniami nad mlekiem matki

Mleko matki jest najlepszym sposobem żywienia niemowląt – zawiera żywe komórki, przeciwciała, enzymy i hormony niezbędne dla prawidłowego rozwoju poszczególnych organów dziecka. Z myślą o niemowlętach, które z różnych przyczyn nie mogą być karmione piersią, wciąż doskonalone są receptury mlek modyfikowanych. Choć nigdy nie przewyższą one bogactwa pokarmu kobiecego, to wiedza zdobyta przez zespół naukowców NUTRICIA na temat złożoności składu mleka mamy pozwala maksymalnie, na ile to możliwe, dopasować recepturę mieszanek mleka modyfikowanego do potrzeb dziecka. Składniki Pronutra+, wyjątkowej formuły Bebilon 2, wspierają odporność i rozwój mózgu:

- kwas alfa-linolenowy (ALA)*, ważny dla rozwoju mózgu i tkanek nerwowych,

- witaminy A, C i D* dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.

Nauka i wiedza ekspercka stanowią podstawę receptury tego mleka modyfikowanego, ponieważ produkt ten trafia do najbardziej wrażliwej grupy konsumentów – niemowląt i małych dzieci. Badania nad mlekiem matki i ciągła inspiracja tym wyjątkowym pokarmem pozwalają opracowywać kolejne innowacyjne rozwiązania oraz ustanawiać nowe kamienie milowe w rozwoju żywności dla najmłodszych.

* Bebilon 2 z  Pronutra+ zgodnie z przepisami prawa zawiera kwas alfa-linolenowy oraz witaminy A, C i D.

Ważne informacje: Karmienie piersią jest najwłaściwszym i najtańszym sposobem żywienia niemowląt. Mleko matki zawiera wszystkie składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego rozwoju dziecka oraz chroni je przed chorobami i infekcjami. Karmienie piersią daje najlepsze efekty, gdy matka prawidłowo odżywia się w ciąży i w czasie laktacji oraz gdy nie ma miejsca nieuzasadnione dokarmianie dziecka. Przed podjęciem decyzji o zmianie sposobu karmienia matka powinna zasięgnąć porady lekarza.

Komentarze (0)

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz