Poznaj najprostszy sposób na wzmocnienie odporności niemowlęcia

Karmienie piersią jest najlepszym sposobem żywienia niemowlęcia, także ze względu na wzmocnienie jego odporności. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca wyłączne karmienie piersią przez 6 pierwszych miesięcy życia niemowlęcia i kontynuację karmienia piersią do 2. roku życia lub dłużej, przy jednoczesnym rozszerzeniu diety dziecka.

niemowlę

W chwili, kiedy dziecko przychodzi na świat, opuszcza bezpieczne środowisko brzucha mamy i wkracza w otoczenie pełne drobnoustrojów. W tym czasie jego układ odpornościowy jest niedojrzały – by stać się mocną tarczą ochronną organizmu, potrzebuje między innymi odpowiednich składników odżywczych. Najlepszym sposobem na wzmocnienie odporności dziecka jest karmienie piersią, ze względu na zawartą w mleku matki unikalną kompozycję przeciwciał dopasowanych indywidualnie do każdego dziecka.

OBEJRZYJ ROZMOWĘ Z EKSPERTEM!

Niedojrzały układ odpornościowy

Układ odpornościowy tworzą narządy, tkanki i komórki, których nadrzędna funkcja polega na obronie organizmu przed atakiem bakterii i wirusów. W czasie ciąży dziecko przebywa w bezpiecznym środowisku wewnątrz macicy, jednak z chwilą narodzin wkracza w świat pełen potencjalnie groźnych i chorobotwórczych drobnoustrojów mogących powodować zachorowania. Jego układ odpornościowy w tym czasie jest niedojrzały i z trudem radzi sobie z zagrożeniami. Pełną dojrzałość osiągnie dopiero ok. 12 roku życia!

Niepowtarzalny skład mleka mamy

Karmienie piersią jest najlepszym sposobem żywienia niemowlęcia, także ze względu na wzmocnienie jego odporności. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca wyłączne karmienie piersią przez 6 pierwszych miesięcy życia niemowlęcia i kontynuację karmienia piersią do 2. roku życia lub dłużej, przy jednoczesnym rozszerzeniu diety dziecka. Niepowtarzalny skład mleka matki służy wzmacnianiu niedojrzałego układu odpornościowego – pokarm kobiecy zawiera niepowtarzalne związki aktywne immunologicznie, enzymy, białka oraz przeciwciała indywidualnie dostosowane do potrzeb dziecka.

Już w ciągu pierwszej doby po porodzie noworodek wraz z pokarmem mamy otrzymuje dużą ilość największe stężenie przeciwciał, które chronią go przed alergią oraz infekcjami!

Mleko matki ma właściwości antybakteryjne, dzięki czemu zabezpieczają dziecko przed zakażeniami, a dzięki zawartości m.in. immunoglobuliny IgA (czyli przeciwciał IgA) wspiera rozwój specyficznych mechanizmów odporności.

W 1982 roku odkryto w mleku matki wielonienasycone długołańcuchowe kwasy tłuszczowe, w tym kwasy z grupy omega-3, które również są składnikami odżywczymi ważnymi dla wspierania odporności. Odkrycie to pozwoliło na włączenie w 1992 roku wielonienasyconych kwasów tłuszczowych do receptur mlek modyfikowanych.

Kolejnym, niezbędnym dla wzmocnienia odporności składnikiem mleka kobiecego, są oligosachardy, które zostały odkryte w 1994 roku. Oligosacharydy to wyjątkowe związki , które stanowią trzeci co do wielkości składnik mleka matki. Ich rola polega na selektywnym odżywianiu oraz stymulowaniu wzrostu i aktywności pożytecznych bakterii w przewodzie pokarmowym, co umożliwia prawidłowy rozwój i wzmacnia układ odpornościowy niemowlęcia. Dzięki odkryciu oligosacharydów w mleku kobiecym, w 2001 naukowcy NUTRICIA, wzorując się składem mleka matki, stworzyli wyjątkową kompozycję galakto- i fruktooligosacharydów GOS/FOS, która jest od tego czasu składnikiem mlek modyfikowanych firmy.

Które witaminy są kluczowe dla odporności? 

By wzmocnić niedojrzały układ odpornościowy dziecka, nie należy zapominać o witaminach, które także występują w mleku matki w odpowiedniej ilości (z wyjątkiem witamin D i K, które zgodnie z zaleceniami lekarza należy suplementować). Dla wzmocnienia niedojrzałego układu odpornościowego dziecka kluczowe znaczenie mają witaminy: A, C i D. Witamina A tworzy mocną barierę, która utrudnia przedostanie się drobnoustrojów do organizmu. Witamina C posiada właściwości bakteriobójcze. Dzięki odpowiedniej ilości witaminy D w diecie dziecko będzie mniej podatne na infekcje. Niedobór witaminy D może skutkować ogólnym osłabieniem niemowlęcia.

Mleko matki jest najlepszym źródłem witaminy A. Ze względu na niewielką ilość witaminy D konieczna jest jej suplementacja. Przez 6 pierwszych miesięcy życia dziecka rekomenduje się suplementację 400 j.m. witaminy D, natomiast pomiędzy 6. a 12. miesiącem 400-600 j.m. Sposób odżywiania się mamy karmiącej ma wpływ na zawartość w jej pokarmie niektórych witamin, m.in. witaminy C. Aby wraz z mlekiem dostarczyć dziecku odpowiednią ilość tej witaminy, mama powinna komponować swój codzienny jadłospis z uwzględnieniem produktów w nią bogatych. Cennym źródłem witaminy C są: 

- warzywa, w tym: kapusty, pomidory, papryka,

- owoce, w tym: czarna, czerwona i biała porzeczka, owoce cytrusowe.

Fascynujący obiekt badań 

Naukowcy od lat prowadzą badania, które pozwolą im zrozumieć bogactwo zawartych w mleku matki składników i czynników biologicznych wzmacniających rozwijający się układ odpornościowy dziecka. Wyniki badań nad mlekiem matki stanowią nieustanną inspirację w opracowywaniu receptur mlek modyfikowanych. Mamy, które z różnych przyczyn nie mogą karmić piersią, powinny podawać dzieciom mleko modyfikowane, które zawiera mi.in. witaminy A, C i D, tak ważne dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.

Ważne informacje: Karmienie piersią jest najwłaściwszym i najtańszym sposobem żywienia niemowląt. Mleko matki zawiera wszystkie składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego rozwoju dziecka oraz chroni je przed chorobami i infekcjami. Karmienie piersią daje najlepsze efekty, gdy matka prawidłowo odżywia się w ciąży i w czasie laktacji oraz gdy nie ma miejsca nieuzasadnione dokarmianie dziecka. Przed podjęciem decyzji o zmianie sposobu karmienia matka powinna zasięgnąć porady lekarza.

Komentarze (0)

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz