Bezpieczna dawka witaminy A w ciąży

`Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, to dawka czyni truciznę.` - znana sentencja sprawdza się również w przypadku marchewki i pomarańczowych owoców. Ilość witaminy A, jaka się w nich znajduje, nie sprzyja ciąży.

ciąża

Właściwości witaminy A

Witamina A należy do tych witamin, które rozpuszczają się w tłuszczach. Usuwa wolne rodniki, chroni komórki przed uszkodzeniem. Zabezpiecza przed rozwojem chorób nowotworowych. Dzięki witaminie A prawidłowo widzimy, zapobiega pojawieniu się kurzej ślepoty. Jest niezbędna do prawidłowego wzrostu kości oraz zawiązków zębów. To witamina A wspomaga proces zapłodnienia oraz zapobiega resorpcji (naturalnego wchłonięcia) zarodka. Witamina A wpływa także na proces produkcji plemników (spermatogenezy).

Beta-karoten

Jest prekuroserm witaminy A. występuje w wielu owocach i warzywach (arbuzach, brzoskwiniach, mango, pomarańczach, śliwkach, morelach, wiśniach, marchwi, bakłażanach, brokułach, pomidorach, szpinaku, natce pietruszki). Spożywanie tych owoców i warzyw chroni organizm przed chorobami serca i nowotworami. Ochronnie działa właśnie beta-karoten, który jest silnym antyoksydantem, opóźnia proces starzenia się skóry, obniża poziom cholesterolu we krwi.

Komentarze (0)

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz