Dieta bogata w tłuszcze może szkodzić dziecku bardziej, niż do tej pory uważano

Dieta przyszłej mamy odgrywa ogromną rolę w rozwoju maluszka.

dieta w ciąży

W trakcie 1000 pierwszych dni życia, czyli od chwili poczęcia przez pierwsze lata życia dziecka, rodzice mogą wpływać na jego prawidłowy rozwój, m.in. poprzez odpowiedni sposób żywienia. Okres po narodzinach to także wyjątkowy moment, w którym kształtują się przyszłe preferencje smakowe oraz nawyki żywieniowe dziecka.

W trakcie rozwoju zachodzą tzw. okresy krytyczne, w których, poprzez odpowiedni sposób żywienia, możliwe jest programowanie metabolizmu, czyli przemiany materii u dziecka. Zalicza się do nich okres ciąży, niemowlęcy i pierwsze lata życia dziecka – to wtedy m.in. dojrzewa układ pokarmowy, intensywnie rozwija się mózg czy kształtuje się układ odpornościowy. Ze względu na intensywne procesy rozwoju i wzrostu, a także niedojrzałość pewnych układów i narządów, prawidłowe żywienie w początkowym okresie ma fundamentalne znaczenie dla przyszłego zdrowia dziecka. Nawet najlepiej zbilansowana dieta w późniejszych latach nie przyniesie już podobnych rezultatów i nie uzupełni ewentualnych braków powstałych w pierwszych latach życia.

Najnowsze badania przeprowadzone przez badaczy z Oregon Health and Science University wykazały, że dieta bogata w tłuszcze może szkodzić dziecku bardziej, niż do tej pory uważano. Chodzi o niezerowe tłuszcze lub spożywanie większej ilości tłuszczy niż organizm potrzbuje. Jak wiadomo może to doprowadzić do otyłości mamy i dziecka, ale nie tylko w tym problem.

Zespół badaczy przeprowadził szereg prób i eksperymentów. Przez 9 lat naukowcy przyglądali się małpom i ich potomstwu. Przebadano w sumie 65 samic japońskich makaków. Małpy te w okresie ciąży podzielone na dwie grupy, część z nich była karmiona żywnością wysokotłuszczową, druga grupa otrzymywała zdrową żywność. Podczas badań na świat przyszło 135 maluszków. Młode zostały ocenione przez badaczy w wieku 11 miesięcy i okazało się, że zarówno samice, jak i samce urodzone przez matki, które należały do grupy wysokotłuszczowej miały zaburzenia lękowe. Co więcej, naukowcy odkryli, że nastrój taki utrzymywał się, nawet jeśli wprowadzono u tych maluchów zdrową dietę.

Naukowcy zauważają, że to bardzo ważne odkrycie. Niestety wskaźnik otyłości wśród matek i spożycie dużej ilości tłuszczy jest bardzo powszechne. Szacunkowe dane sugerują, że już 2025 roku aż co piąta kobieta będzie otyła. A w świetle tych badań każda z nich może urodzić maluszka ze skłonnością do depresji.

Czytaj też: Dieta przyszłej mamy - co, ile, kiedy? >>>

db

 

 

 

Komentarze (0)

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz