Jedz czekoladę w ciąży!

Spożywanie 30 gramów czekolady podczas ciąży może mieć pozytywny wpływ na wzrost i rozwój płodu.

czekolada w ciąży

Naukowcy z Society for Maternal and Fetal Medicine w Atlancie stwierdzili pewne nieoczekiwane korzyści związane z jedzeniem słodyczy. Konkluzja z badania mówi jasno: jedzenie czekolady w ciąży sprzyja dziecku. 

Wcześniejsze badania sugerowały, że umiarkowane spożycie czekolady w ciąży może zmniejszyć ryzyko wystąpienia stanu przedrzucawkowego. W sytuacji tej, dopływ krwi do płodu jest ograniczony z powodu wysokiego ciśnienia krwi matki. Jednak dr Emmanuel Bujold z uniwersytetu w Quebec w Kanadzie zauważa, że wyniki badania oceniające związek między spożyciem czekolady podczas ciąży, a stanem przedrzucawkowym były sprzeczne. Naukowcy postanowili w końcu ustalić prawdę.

Naukowcy włączyli do badań 129 przyszłych matek w pojedynczej ciąży, będących między 11. a 14. tygodniem ciąży. Zostały one losowo przydzielone do spożywania 30 gramów czekolady dziennie, z niskim lub wysokim stężeniem flawonoli. Cały proces trwał 12 tygodni.

Komentarze (0)

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz