Dlaczego w ciąży dobrze jest jeść tłuste ryby?

Najnowsze odkrycia naukowców podkreślają wagę umieszczania ryb w diecie przyszłej mamy.

jedzenie ryb w ciąży

Nie od dziś wiadomo, że jedzenie ryb bardzo korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Najnowsze badania naukowe pokazują, że jedzenie ryb ma jeszcze jedną zaletę: tłuste ryby jedzone w ciąży mają swój udział w zapobieganiu cukrzycy u dziecka.

Dlaczego nie tran?

W pokoleniu naszych mam pokutowało obowiązkowe podawanie dzieciom tranu. Ponieważ tran w czystej postaci nie cieszył się, delikatnie mówiąc, sympatią wśród dzieci, postanowiono zawrzeć go w bezsmakowych tabletkach. Niedawno naukowcy orzekli jednak, że tran w ogóle nie jest wskazany dla kobiet w ciązy, ponieważ nigdy nie wiadomo, na ile ten rybi tłuszcz jest świeży. Aby to zbadać przeprowadzono eksperyment na ciężarnych szczurzycach, podając im przeterminowany tran. W każdej z ośmiu prób młode urodzone po podaniu przeterminowanego tranu padały po dwóch dniach. Oczywiście, nie można podobnego eksperymentu przeprowadzić na ludziach, ale skoro dla szczurów było to fatalne w skutkach, istnieje ryzyko, że dla ludzkiego płodu podanie starego tranu rownież źle by się skończyło. Z tej przyczyny dla właściwej suplementacji kwasów omega-3 najlepiej jeść dużo tłustych ryb.

Wrażliwość insulinowa

Wróćmy do zapobiegania cukrzycy. Na uniwersytecie w Auckland przeprowadzono badania, których obiektem, tak jak poprzednio, były szczury. Ciężarne szczurzyce karmiono na dwa sposoby: jedne były na diecie wysokokalorycznej, drugie – na normalnej. Połowie każdej z grup podawano świeży tran. Okazało się, że potomstwo zarówno otyłych jak i ważących normalnie szczurzyc, którym podawano tran urodziło się z wrażliwością insulinową. Naukowcy odkryli, że wrażliwość na insulinę chroni przed rozwojem cukrzycy. Wniosek z tego badania jest taki, że jeśli otyła kobieta (otyłość ciężarnej zwiększa ryzyko cukrzycy u dziecka) będzie w ciąży przyjmować tran, zmniejszy szansę zachorowania przez dziecko na cukrzycę.

Znajomość rezultatów wyżej opisanych badań zdecydowanie zachęca do częstego spożywania tłustych ryb w ciąży. A co, jeśli ktoś nie lubi ryb? Cóż, można je przecież jakoś zamaskować wśród innych składników, czyż nie?

zg

 

Komentarze (2)

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Maminka
2017-08-15 16:19:36

Ja nie jadam w ogóle ryb bo nie lubię. Łykam kapsułki z tranem norweskim Gal żeby nadrobić braki. Niestety, nie wszyscy są amatorami ryb :P

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Coooo
2017-08-12 05:59:22

Cooo

Wy sobie jakies zarty robicie ?! Jesc tluste ryby ? Nie od dzis wiadomo ze ryby sa cholernie niezdrowe i sa siedliskiem metali ciezkich !! Po wojnie wiele g*wien i chemikali poukrywano w morzach ktore teraz zanieczyszczaja wode a ryby wszystkie te g... Chlona jak gabka wiec jak wam nie wstyd polecac ryby kobietom w ciazy ?!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz