Tłuszcze w diecie dziecka

Dlaczego maluchy powinny je spożywać?

dziecko

Niezmiernie ważne dla rozwoju fizycznego, emocjonalnego i intelektualnego małego człowieka jest odpowiednio zbilansowana dieta. Dobrze odżywione dzieci rzadziej chorują i lepiej się uczą. Przy komponowaniu jadłospisu dla dziecka należy uwzględniać jego indywidualne potrzeby i dostosowywać je w zależności od wieku dziecka. Codzienna urozmaicona dieta malucha powinna zawierać także tłuszcze.

Po co tłuszcz w diecie dziecka?

Tłuszcze pokarmowe  stanowią źródło energii dla młodego, rozwijającego się organizmu. Tworzą też warstwę izolacyjną w tkance podskórnej, która zabezpiecza organizm przed utratą ciepła i służy jako ochronna wyściółka dla narządów wewnętrznych. Są one również źródłem kwasów tłuszczowych, w tym niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, tzw. NNKT (kwasy omega-3 i omega-6), których organizm człowieka sam nie wytwarza i które muszą być dostarczane z żywnością. Tłuszcze pomagają również  we wchłanianiu rozpuszczalnych w nich witamin A, D, E i K, których niedobór może prowadzić do zaburzenia wzrostu i rozwoju.

Zapotrzebowanie  na tłuszcze zmienia się w zależności od wieku. Najwięcej energii takiego pochodzenia potrzebują niemowlęta i jest to aż 41% wartości energetycznej diety (pokarm matki całkowicie zaspokaja te potrzeby). Zapotrzebowanie spada wraz z wiekiem dziecka i już półroczny maluch potrzebuje 35%, natomiast u pierwszoklasisty będzie to już tyko 30%.

Jakie tłuszcze wybierać w żywieniu dziecka, a jakich unikać?

Tłuszcze  zalecane w codziennej diecie to takie, które zawierają znaczące ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, przede wszystkim  długołańcuchowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które są niezbędne do rozwoju tak ważnych organów jak mózg i siatkówka oka.

Powinny to być tłuszcze roślinne np. olej rzepakowy czy oliwa, a także masło, czyli tłuszcze zwierzęce. Poza tym źródłem dobrych tłuszczy są orzechy, awokado czy nabiał. Należy pamiętać, że dobre omega-3  występuje również w rybach. Aby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3, zarówno dzieci jak i dorośli powinni 2 razy w tygodniu zjadać porcję ryby. W wykonaniu dzieci bywa szczególnie trudne. Dobrym źródłem kwasów omega-3 są też orzechy włoskie, nasiona lnu, soi czy rzepaku. By dostarczyć dziecku te tłuszcze możesz także sięgnąć po produkty wzbogacone o omega-3 np. kaszki zbożowe typu Zbożaki.

Unikaj dań typu fast-food oraz produktów cukierniczych czy czekolady. Produkty te często zawierają tłuszcz utwardzony, który jest źródłem niekorzystnych dla zdrowia izomerów trans kwasów tłuszczowych (tłuszcze trans). Do przygotowania potraw w wysokiej temperaturze jak smażenie, duszenie czy pieczenie używaj olejów, które są zalecane do tego typu obróbki przeznaczone (olej rzepakowy, rafinowana oliwa z oliwek oraz olej ryżowy). Oliwa z oliwek extra virgin, olej słonecznikowy, lniany, z pestek dyni oraz winogron są przeznaczone do  stosowania na zimno, jako dodatek do sałatek i surówek - ich nie podgrzewaj. Unikaj potraw smażonych na głębokim tłuszczu.

Spożycie niekorzystnych dla zdrowia nasyconych kwasów tłuszczowych zgodnie z najnowszymi normami żywienia nie powinno przekraczać 11,1 g/dzień. Badania pokazują, że dzieci w wieku 1-3 lata spożywają ich aż o 40% więcej!

db

Komentarze (0)

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz