Kobler jabłkowy bez mąki - miłe wspomnienie jesieni

Jabłka, aromat cynamonu i wanilii, a także chrupiące migdały. Ta słodka przekąska stanie się Twoją ulubioną!

apple spice cobbler

Jabłka to uniwersalne owoce, są dostępne praktycznie przez cały rok, chociaż wiadomo, że jesienią smakują najlepiej. Ale zawsze, także wiosną i latem masz możliwość zdobycia kilku smacznych i gatunkowych jabłek oraz upichcenia czegoś pysznego. Jesień jest wyjątkową porą i sprzyja dobremu jedzeniu, mamy w końcu wtedy wyjątkowe produkty do których tęsknimy cały rok, jak właśnie najlepsze jabłka czy dynia. Jesień to złoty kolor, zapach cynamonu i ciepły koc. Wtedy właśnie najlepiej smakują ciepłe, pożywne desery. I chociaż do jesieni jeszcze trochę, a aktualnie wypatrujemy porządnej wiosny i lata, to mamy dla Was propozycję na coś pysznego i uniwersalnego - bo jabłkowego. Deser, który proponujemy jest niezwykle zdrowy, może także służyć jako dodatek do chleba lub ryżu. Na pewno stanie się Twoim ulubionym! Kobler, z języka angielskiego cobbler, to nic innego, jak owoce zapiekane pod kruszonką. A ile rodzajów owoców i pomysłów na kruszonkę, tyle koblerów. Poniższy przepis znalazłyśmy na amerykańskim blogu Tasty-Yummies.com.

Potrzebujesz (na 2 porcje):

1. Nadzienie

- 2 duże jabłka obrane i pokrojone w małą kostkę

- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu

- 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej

- 3 łyżeczki skrobi (może być ziemniaczana, z tapioki lub inna)

- 1 łyżka soku z cytryny

- 2 łyżki syropu klonowego lub miodu

- 1/2 łyżeczka wanilii (możesz użyć esencji lub ziarenek z laski wanilii)

2. Wierzch przekąski - ciasto

- 3/4 szklanki blanszowanych migdałów

- 3 łyżki skrobi (jw.)

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1 łyżka siemienia lnianego

- 1 łyżka oleju kokosowego lub stopionego masła plus olej do posmarowania słoiczków

- 2 łyżki ciepłej wody

- szczypta soli

- trochę cukru lub cynamonu do posypania

Wykonanie:

Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Kokilki posmaruj od środka olejem kokosowym lub innym (ale kokosowy doda miłego posmaku, więc w miarę możliwości użyj tego). W średniej misce zmieszaj wszystkie składniki potrzebne do wykonania wierzchu przekąski, upewnij się, że są dobrze zmieszane, w razie czego pomieszaj je ręcznie. Uformuj ze zmieszanych składników dwie kule ciasta podobnej wielkości, owiń szczelnie folią i wstaw do lodówki. W tym czasie przygotujemy farsz jabłkowy. Obrane i pokrojone w kostkę jabłka umieść w misce i dodaj pozostałe składniki nadzienia. Wyjmi ciasto z lodówki, włóż między dwa kawałki papieru pergaminowego i rozwałkuj. Nie naciskaj za mocno, wystarczy rozwałkować tylko na taki rozmiar aby przykryły dwie kokilki (na wielkość kokilek). Napełni kokilki nadzieniem jabłkowym a następnie pokryj ciastem. Lekko ponacinaj wierzchnią warstę i posyp cynamonem lub cukrem. Umieść kokilki na blaszce i piecz około 20 minut. Wierzch powinien być zarumieniony, a nadzienie powinno bulgotać. Podawaj je najlepiej na ciepło, można dodać do nich gałkę lodów kokosowych lub bitą śmietanę. Smacznego!

 

Komentarze (0)

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz