Mleko migdałowe - doskonały zamiennik mleka krowiego

Do czego możesz go używać i jak zrobić je w domu?

Mleko migdałowe

Mleko migdałowe posiada wiele właściwości zdrowotnych, dlatego warto, aby pojawiło się w diecie całej rodziny (uważac na nie muszą jedynie osoby uczulone na orzechy). Jest smaczne, odżywcze, a dodatkowo może być spożywane przez osoby nietolerujące laktozy. Innym jego walorem jest brak cholesterolu oraz ciężkostrawnego białka - kazeiny. Mleko migdałowe śmiało mogą pićosoby dbające o linię. Ma ono o wiele mniej kalorii niż mleko krowie. Porównując: szklanak mleka krowiego to około 115 kcal, a szklanka mleka migdałowego, to około 30 kcal. Mleko migdałowe zawiera także mniej cukru i węglowodanów niż mleko krowie, więc jest zdrowsze dla cukrzyków. Migdały są też znane ze swoich właściwości alkaizujących, dlatego mleko migdałowe służy osobom z nadkwasotą, wrzodami żołądka i refluksem żołądkowo-przełykowym.

Mleko migdałowe - skład

Wśród bogatej zawartości mleka migdałowego wymienić trzeba chociażby:

- nienasycone kwasy tłuszczowe, 

-witaminy z grupy B, E i PP oraz następujące składniki mineralne: 

- magnez, potas, fosfor, wapń, żelazo, mangan, miedź,

- tryptofan.

Czym jest tryptofan? To aminokwas białkowy, niezbędny dla naszego organizmu. Przemiany tryptofanu są źródłem istotnych związków w organizmie człowieka, m.in. serotoniny. Tryptofan uspokaja i reguluje sen.

Jak zrobić mleko migdałowe?

Potrzebujesz do tego szklanki migdałów i 4 szklanek wody. Migdały zamocz na noc w wodzie. Na drugi dzień dodaj jeszcze jedną szklankę wody i używając blendera dokładnie zmiksuj. Następnie przelej mleko przez sito wyłożone gazą i dobrze odciśnij masęmigdałową. Masę ponownie przełóż do naczynia i zalej kolejną szklanką wody. Zmiksuj. Ponownie przelej mleko przez sito wyłożone gazą i odciśnij dokładnie. Czynność powtórz trzy razy. Mleko przechowuj w lodówce w zamkniętym słoiku lub w butelce nie dłużej niż 3 dni. Przed użyciem słoikiem lub butelka wstrząśnij.

Mleko migdałowe możesz równiez kupić w sklepie. Dostępne jest w stacjonarnych i internetowych sklepach ze zdrową żywnością, a także w dobrze zaopatrzonych supermarketach.

Mleko migdałowe bardzo dobrze smakuje jako dodatek do kawy, do płatków owsianych, musli czy jako składnik naleśników.

als

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentarze (1)

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

mal
2016-07-13 17:36:17

re: Mleko migdałowe - doskonały zamiennik mleka krowiego

Mleko roślinne super nadaje się do musli - mniaaam. dla tych, którzy nie tolerują laktozy to swietna alternatywa :) jak jeszcze można skomponować samemu musli to jest najlepiej, np. na stronie musli4u można:)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz