Oryginalne przepisy na Wielkanoc

Kształtowanie zdrowych tradycji żywieniowych według edukatorów żywieniowych programu `Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy`.

przepisy na Wielkanoc

Wielkanoc to jedna z dwóch okazji w roku, kiedy jedzenie nabiera emocjonalnego charakteru. W ciągu całego roku jajka, wędliny czy ciasta nigdy nie smakują tak, jak na Wielkanoc. Tajemnicą ich wyjątkowego smaku jest tradycja, która obejmuje wyjątkowy sposób przygotowania i podania posiłków oraz świąteczna atmosfera, zgodnie z którą posiłek należy celebrować. To tym bardziej ważne, kiedy przy świątecznym stole zasiadają małe dzieci. Najmłodsi w oparciu o to, czego doświadczają, budują swoje własne pojęcie tradycji oraz uczą się określonych nawyków żywieniowych, na które w dużej mierze wpływa nie tylko to, co jemy, ale również w jakich warunkach, czyli spożywanie posiłków przy wspólnym stole. Warto przy tym pamiętać, że zanim wielkanocne przysmaki trafią na stół, powinny być przemyślane pod względem żywieniowych potrzeb i możliwości najmłodszych.

Tradycja nakazuje, aby w wielkanocnym koszyczku znalazły się m.in. jajka, mięso, chleb czy masło. To popularne produkty z grup żywności takich jak: produkty białkowe, produkty zbożowe czy tłuszcze. Wszystkie one mają swoje miejsce w kompozycji modelowego talerzyka żywieniowego dziecka w wieku 1-3 lat, który przedstawia udział poszczególnych grup produktów i liczby porcji w jadłospisie dziecka.

 

Komentarze (0)

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz