Przepis na babeczki migdałowe z makiem i polewą - w sam raz na Święta!

Niech Twoja świąteczna kuchnia zachwyci różnorodnością!

babeczki

Stwórz własne, babeczkowe wariacje z elastyczną, śnieżnobiałą polewą.

Na babeczki:

•    80 g drobnego cukru

•    1 pomarańcza

•    100 g mielonych migdałów

•    30 g maku niebieskiego

•    1 łyżeczka proszku do pieczenia

•    2 jajka

Na polewę:

100 g cukrupudru

10 ml zimnej wody

Jak przygotować?

Obraną ze skórki pomarańczę gotować przez około 30 minut w wodzie. Następnie opłukać, wystudzić, rozciąć i wyciągnąć pestki. Całość zmiksować na gładką pulpę. 4 większe lub 6 mniejszych żaroodpornych foremek do babeczek natłuścić, spody wyłożyć krążkami papieru do pieczenia. Ramekiny umieścić w blaszce do pieczenia lub naczyniu żaroodpornym, wypełnionym gorącą wodą do połowy wysokości foremek. W misce wymieszać mielone migdały z cukrem, proszkiem do pieczenia i makiem. Jajka lekko ubić i razem z pulpą pomarańczową i połączyć z suchymi składnikami. Masę rozłożyć do foremek, wierzch wygładzić, foremki przykryć arkuszem natłuszczonego papieru do pieczenia. Blaszkę wstawić do piekarnika i piec 30 minut w 180°C. Wyciągnąć blaszkę, odstawić na 5 minut, po czym wyciągnąć babeczki, odwracając foremki. Ściągnąć papier do pieczenia z babeczek i przygotować polewę: cukier puder połączyć z wodą. Śnieżnobiałą polewą ozdobić babeczki.

Źródło: Informacja prasowa Quality PR/Diamant

Komentarze (0)

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz