Przepis na hummus z aromatyczną kolendrą

Ten świetny dodatek do pieczywa, pity czy warzyw z łatwością wykonamy w domu z użyciem blendera.

hummus

Na dobrą kondycję i pobudzenie energii najlepsze są zdrowe przysmaki inspirowane kuchnią świata! Hummus - pasta na bazie ciecierzycy – to doskonałe źródło błonnika, białka, wapnia i magnezu. 

Przepis na hummus z kolendrą

Porcje: 4, czas: 10 min plus ewentualny czas na gotowanie ciecierzycy.

Składniki:

2 puszki ciecierzycy lub 50 dkg ugotowanej ciecierzycy

3 łyżki pasty sezamowej (Tahini)

3 szczypty mielonego kuminu

4-5 łyżek oliwy z oliwek

pół szklanki zimnej wody

5 łyżek soku z cytryny

pół pęczka kolendry

3 ząbki czosnku

sól do smaku

Przygotowanie:

Do naczynia, w którym będziemy blendować, przekładamy: ciecierzycę, oliwę z oliwek, pastę sezamową, swieżo wyciśnięty sok z cytryny, kolendrę, czosnek pokrojony w części. Wlewamy połowę wody. Składniki blendujemy na jednolitą masę. Jeśli masa jest za gęsta dolewamy wodę do momentu uzyskania idealnej konsystencji. Dodajemy sól do smaku i dalej blendujemy. Tak przygotowany hummus przekładamy do miseczek, polewamy oliwą z oliwek, posypujemy kuminem i listkami kolendry. Podajemy jako dodatek do pieczywa lub dań.

Źródło: Inf. prasowa Cruso/Sencor

Komentarze (0)

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz