PRZEPIS NA ŚWIĘTA: MINI SERNICZKI MAKOWE Z ŻURAWINĄ

Przy wigilijnym stole zaskocz wszystkich swoją pomysłowością!

mini serniczki

Sukces w kuchni zależy od dobrego pomysłu, umiejętności i jakości produktów, które wykorzystujemy. Zaskocz gości swoją wyobraźnią i na wigilijnej uczcie podaj mini serniczki makowe z żurawiną i twarożkiem kanapkowym. Z pewnością unikniesz kulinarnej wpadki, a także przygotowując tak pomysłowy deser, oszczędzisz też niemało czasu.

Składniki:

450 g twarożku kanapkowego (np. Mój Ulubiony Wieluń lub kanapkowy z Lidla czy Biedronki, każdy się nadaje)

200 g śmietanki kremówki

60 g mielonego maku

100 cukru pudru

3 łyżki żelatyny

50 ml bardzo gorącej wody

ok 100 g suszonej żurawiny

spód:

200 g herbatników

80 g masła, roztopionego

Sposób przygotowania: 

Herbatniki drobno pokruszyć, wymieszać z masłem, okruszkami wysypać spody silikonowych foremek do babeczek, docisnąć mocno, wstawić do lodówki. Śmietankę podgrzać z makiem z garnuszku, zagotować i zdjąć z ognia. Twarożek "rozluźnić" miksując chwilę, dodać makową śmietankę i cukier, bardzo dokładnie miksować. Żelatynę rozpuścić dokładnie w gorącej wodzie. Dodać do masy i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć na ciasteczkowe spody, wypełniając całe foremki. Nie wierzchu ułożyć żurawinę, lekko dociskając. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem ostrożnie wyjąć z foremek. Lekko oprószyć cukrem pudrem.

 

Komentarze (0)

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz