Sezon na dynię. Placuszki dyniowo-twarożkowe - PRZEPIS

Dynia to niepodzielnie panująca królowa jesieni, a jej właściwości zdrowotne i walory smakowe zachęcają do kulinarnych wariacji.

placuszki

Wraz z kalendarzowym nadejściem jesieni sezon na dynię trwa w najlepsze. Pomysłów na potrawy z tym cudownym warzywem jest mnóstwo, ale placuszki z twarożkiem i dynią w ostatnim czasie biją rekordy popularności, ponieważ można je podawać na dwa sposoby: na słodko i na słono.

Oto składniki:

400 g dyni startej drobno

200 g twarożku kanapkowego (sernikowego)

2 jaja

kilka łyżek mąki

50 g cukru trzcinowego

1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

Sposób przygotowania:

Dynię dokładnie zmiksować z twarożkiem sernikowo-kanapkowym Mój Ulubiony i jajkami i stopniowo dodawać mąkę, ciasto powinno być niezbyt sztywne, nieco gęstsze niż na naleśniki. Jeśli jest zbyt gęste, rozrzedzić mlekiem. Smażyć na odrobinie oleju rozgrzanego na patelni, z obu stron na złoto. Cukier wymieszać z cynamonem, posypać placuszki przed podaniem.

Smacznego!

Komentarze (0)

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz