Wielkanocny pasztet dla bobasa z kaszy jaglanej i amarantusa

Blog Ala`Antkowe BLW nie zawiódł nas przed Świętami. Zajrzałyśmy tam i znalazłyśmy doskonały przepis na bardzo zdrowy pasztet wielkanocny, który mogą jeść nawet niemowlęta, a także weganie.

pasztet

Przepis z bloga Ala`Antkowe BLW zakłada małą porcję. W zależności od tego, ile osób chce się uraczyć pasztetem, należy pomnożyć składniki.

Składniki:

- 1/2 szklanki kaszy jaglanej

- 1 1/4 szklanki wody

- 1 łyżka ziaren amarantusa

- 1/2 cebuli

- 1/4 dużej papryki

- koperek, natka pietruszki

- 2 jajka

- oliwa

Sposób przygotowania:

Jajko ugotować na twardo. Kaszę i amarantus ugotować do miękkości w wodzie. Cebulkę i paprykę, drobniutko pokrojone, zeszklić lekko na patelni. Pod koniec gotowania dodać je do kaszy - gotować razem do wchłonięcia wody. Powinnyśmy osiągnąć gęstą konsystencję, ale nie sypką kaszę.

Przełożyć do miski. Drobno porwany koper i pietruszkę wsypać do jaglanej masy - wymieszać.

Pojemnik/blachę wysmarować lekko oliwą z oliwek. Jajko przekroić na ćwiartki. Wyłożyć połowę masy. Na nią, wzdłuż, poukładać ćwiartki jajka i przykryć pozostałą porcją masy. Uderzyć pojemnikiem lub blaszką o blat tak, by masa się zbiła. Zostawić do ostudzenia i włożyć do lodówki do całkowitego zastygnięcia na kilka godzin (najlepiej na noc).

Wersję dla rodziców można doprawić solą, pieprzem i 2 ząbkami czosnku.

Komentarze (0)

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz