5 faktów na temat żywności dla niemowląt, o których nie miałaś pojęcia

Jakie restrykcyjne normy obowiązują przy produkcji żywności przeznaczonej dla niemowląt i małych dzieci?

Bobovita

Rynek żywności dla niemowląt i małych dzieci oferuje szeroką gamę produktów, które można wprowadzać do diety malucha już od początku rozszerzania diety jako uzupełnienie karmienia piersią. Czy znasz 5 faktów na temat żywności, która produkowana jest z myślą o najmłodszych konsumentach?

Produkty przeznaczone dla niemowląt i małych dzieci podlegają rygorystycznym normom

Niemowlęta i małe dzieci są szczególnie wrażliwe i narażone na pozostałości zanieczyszczeń, które mogą znajdować się w żywności ogólnodostępnej. Ich organizmy nie są jeszcze w pełni przystosowane do neutralizowania i usuwania toksyn, które mogą pochodzić z otoczenia i żywności, a ich kład pokarmowy wciąż dojrzewa.

W trosce o zdrowie najmłodszych zostały opracowane restrykcyjne normy dotyczące dopuszczalnych ilości zanieczyszczeń, które mogą znaleźć się w przeznaczonej dla nich żywności. Należy przy tym pamiętać, że dzieci są kilkakrotnie bardziej narażone na szkodliwe działanie substancji takich jak pestycydy czy pozostałości metali szkodliwych znajdujących się w warzywach czy owocach. Wynika to z faktu, że niemowlęta i małe dzieci, ze względu na niewielką masę ciała oraz proces wzrastania, spożywają dużo więcej pożywienia (w przeliczeniu na kilogram masy ciała) niż dorośli. Z tego względu normy dotyczące pozostałości zanieczyszczeń obecnych w żywności dla dzieci są nawet kilka tysięcy razy bardziej restrykcyjne od norm ustanowionych dla żywności ogólnodostępnej.

Komentarze (0)

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz