Co lubią jeść nasze maluchy, czyli upodobania smakowe najmłodszych

Dziecko poznaje pierwsze smaki już w brzuchu mamy, a jego upodobania kulinarne będą się kształtowały najmocniej przez pierwsze trzy lata jego życia i we wczesnym dzieciństwie.

dziecko

Od sposobu żywienia w pierwszych latach życia zależy czy maluch zasmakuje w zdrowych i pełnowartościowych produktach. Pamiętaj, że nawyki żywieniowe ukształtowane w pierwszych miesiącach życia dziecka oraz to, jakie pokarmy dziecko je, wpływają na jego prawidłowy rozwój w okresie dzieciństwa, a potem na jego zdrowie w życiu dorosłym.

Poznawanie smaków już w brzuszku mamy

Wszystkie zmysły malucha zaczynają się rozwijać, gdy jest on jeszcze w brzuchu mamy. Najwcześniej, bo już około 8. tygodnia ciąży, wraz z pojawieniem się pierwszych kubków smakowych u płodu, zaczyna się kształtować zmysł smaku. Płód połyka płyn owodniowy, zawarte w nim związki chemiczne pobudzają jego receptory, dzięki czemu nienarodzone jeszcze dziecko poznaje smaki pokarmów spożywanych przez mamę. W 14. tygodniu ciąży kubki smakowe dziecka są już w pełni dojrzałe. Reaguje ono na smak płynu owodniowego, zmienia wyraz twarzy w trakcie pobudzania odmiennych receptorów smakowych. Uśmiecha się, gdy wody płodowe mają słodki smak, krzywi, gdy poczuje gorycz. Maluch przychodząc na świat ma już specyficzne dla siebie upodobania smakowe, ale jak każdy noworodek lubi smak słodki. Upodobanie do słodyczy wyjaśnia się obecnością w słodkich posiłkach węglowodanów prostych, które pozbawione są właściwości trujących. Z tego powodu smak słodki często określa się mianem „smaku bezpieczeństwa”.

Komentarze (0)

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz