Jak rodzice zniechęcają dzieci do zdrowego odżywiania?

Wartościowa dieta bezpośrednio przekłada się na nasze zdrowie - to żadna tajemnica. Jednak psychologowie mówią, że wielu rodziców nie potrafi tej prostej wiedzy przekazać dzieciom. Dlaczego?

dziewczynka

Niezdrowe jest lepsze niż zdrowe

Podobno taki właśnie komunikat wysyłamy dzieciom od wielu lat. Psychologowie uważają, że w tym podejściu tkwi cały problem z odżywianiem i otyłością u naszych pociech. Jak zatem należy zachęcać do zdrowych produktów tak, aby przy okazji nie zniechęcić, i to na całe życie?

Błędy z przepisów kulinarnych

Kiedy szukamy jakiegoś przepisu w książce czy na blogu kulinarnym, opis mówi sam za siebie. Najczęstsze opisy zdrowych dań to: „bomba witaminowa”, „źródło magnezu i potasu” albo „obiad w 5 minut”, „prosta sałatka”, „małokaloryczny obiad”. Takie nagłówki trafiają do nas, dorosłych, bo albo świadomie poszukujemy czegoś zdrowego, albo mamy mało czasu na przygotowanie wartościowego posiłku, albo ciągle jesteśmy na diecie. Dzieci nie kupią tych tekstów, bo dla nich nie mają żadnej wartości, a „jedz, bo zdrowe” bardziej zniechęca niż zachęca. Do dzieci znacznie bardziej przemówią tytuły deserów „tort palce lizać”, „aksamitny krem do ciast”, „słodki i chrupiący deser”, „ciasto rozpływające się w ustach”, „soczysty i pachnący”. Tak właśnie reklamuje się produkty, które nie mają za dużo wspólnego z naszym zdrowiem, a tym bardziej dzieci. To, co zdrowe reklamuje się przez podkreślenie wartości danego dania, a to co niezdrowe, przez walory smakowe. Te drugie bardziej działa na naszą wyobraźnię, a zwłaszcza na wyobraźnię dzieci.

Komentarze (0)

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz