Alergia na mleko i nietolerancja glutenu – kiedy wprowadzać do diety dziecka potencjalne alergeny?

Alergia, nietolerancja, słowa brzmiące dość szorstko i groźnie. Problem dotyczący coraz szerszej grupy dzieci, a nie jedynie obcobrzmiące slogany. Niestety.

maluszek

Alergia na mleko i nietolerancja glutenu to dwa najpopularniejsze tematy pojawiajace się we współczesnej literaturze medycznej i poradnikowej, odnoszącej się do żywienia małych dzieci. Mówi się o tym głośno, temat dzieli poglądowo nie tylko specjalistów, ale i Was, drogie mamy. Mimo to żadne spory ani zagorzałe dyskusje nie sprawią, że problem sam rozpłynie się w powietrzu. Negowanie i umniejszanie jego znaczenia również nie mają takiej mocy sprawczej. Moja propozycja zatem brzmi tak: droga Mamo – przeczytaj, poznaj wroga, przemyśl i bądź świadoma.

W poprzednim artykule wspomniałam o zasadach wprowadzania glutenu do diety naszych maluszków. Odpowiednia pora jest dość ściśle określona i zaleca się jej przestrzeganie. Dlaczego?

Komentarze (1)

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

truskaweczka
2015-04-26 16:04:02

re: Alergia na mleko i nietolerancja glutenu – kiedy wprowadzać do diety dziecka potencjalne alergeny?

u mojego dziecka alergia objawila sie juz w pierwszych miesiacach zycia, dzieki czemu moglismy zaczac szybko dzialac, podawalm do picia probiotyk na alergie Latopic przez 3 miesiace, ktory uszczelnił bariere jelitowa, łagodzil objawy alergii oraz pomogl w wyksztalceniu sie tolerancji na laktoze, po kuracji alergia u mojego maluszka bardzo sie zmniejszyla, az w koncu calkiem minela! latopic.pl/Latopic/Latopic-doustnie

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz