Co dziś na śniadanie? Pizza z awokado i jajkiem sadzonym

Zdrowa, pożywna, bogata w witaminy i... łatwa w przygotowaniu - pizza śniadaniowa. Poznaj przepis!

Pizza z jajkiem

PRZEPIS NA ŚNIADANIOWĄ PIZZĘ Z AWOKADO I JAJKIEM SADZONYM

Składniki:

chlebek pita lub chlebek panini

1 dojrzałe awokado

1 jajko

ser feta

kmin rzymski (kumin)

szczypta papryki ostrej mielonej

szczypta soli

oliwa z oliwek

cytryna 

Sposób przygotowania:

Chlebek pita podgrzać na patelni do chrupkości, dojrzałe awokado rozetrzeć na pastę i przełożyć na chlebek. Całość skropić sokiem z cytryny, oliwą z oliwek i doprawić według uznania solą, sproszkowanym chilli i kuminem. Na koniec posypać rozdrobnionym serem feta i wyłożyć na wierzch świeżo usmażone jajko sadzone.

Ciekawostka: Zastanawiałyście się kiedyś drogie Mamy, jaka jest różnica pomiędzy kuminem a kminkiem? Różnią się pochodzeniem i smakiem.

Kminek pochodzi z terenów Azji Mniejszej, ten region uważa się za jego ojczyznę, znany był już w starożytnym Egipcie, natomiast kumin pierwotnie królował we wschodnim basenie Morza Śródziemnego.

Kminek jest bardzo popularny w Polsce, a smak jego dobrze nam znany. Dodajemy go do kapuśniaku, bigosu, kiełbas - świetnie pobudza trawienie. Kumin zaś to jedna z najpopularniejszych przypraw w kuchni orientalnej, zwłaszcza indyjskiej i arabskiej. W Polsce od niedawna również jest popularny (choć nie jest tutaj uprawiany, bo to roślina mało odporna na niskie temperatury). W smaku kmin rzymski jest nieco bardziej wyrazisty niż znany nam dobrze kminek, ma również wyraźnie wyczuwalną cytrynową nutę. Możemy używać go podobnie jak kminku - do zaostrzenia smaku potraw, by pobudzić trawienie. Najlepiej mielić go tuż przed użyciem.

 

Komentarze (0)

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz