CZEKOLADA + maliny + ricotta. Prosty przepis, wielka uczta!

Czekolada i ricotta. To związek, który nie potrzebuje adwokatów. Zwłaszcza jeśli jego owocem jest czekoladowe ciasto, które ma magiczną moc poprawiania humoru i wywoływania uśmiechu na najbardziej zasępionych obliczach.

Ciasto czekoladowe

Potrzebujesz: 1 ½ szklanki mąki, ½ szklanki kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, ½ łyżeczki soli, ¾ szklanki oleju, 1 szklankę cukru, 2 jajka, ½ szklanki ricotty, ¼ szklanki mleka, 1 szklankę malin

Rozgrzej piekarnik do 180 st C, tylko dolna grzałka. 

W misce wymieszaj suche składniki.

W dużej misce ubij jajka z cukrem, aż powstanie jednolita, ale niezbyt jasna masa. Dodaj olej, ricottę i mleko i wymieszaj. Dodaj suche składniki i wymieszaj łyżką, tylko do połącznia. Na koniec dodaj maliny. 

Ciasto przelej do tortownicy o średnicy 21 cm i piecz ok 25 minut. Następnie włącz obie grzałki i piecz aż patyczek wetknięty w środek ciasta będzie suchy, ok 10 minut.

Ciasto wyjmij z formy, ostudź i udekoruj malinami

Komentarze (0)

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz