Dieta wegańska podczas ciąży - czy jest możliwa i w pełni bezpieczna?

Drogie Mamy weganki i wegetarianki, rozważcie zdrowsze i mniej rysrtykcyjne możliwości diety w czasie oczekiwania na maluszka.

mama weganka

Niektóre mamy, które na co dzień są wegankami (lub wegetariankami), gdy zachodzą w ciążę przyznają, że nagle pojawia się u nich potrzeba zjedzenia mięsa. Jest to poniekąd łatwe do uzasadnienia, bo akurat te składniki odżywcze, których w ciąży kobieta najbardziej potrzebuje, czyli: kwasy tłuszczowe omega-3, witamina D i witamina B12 oraz żelazo znajdują się przede wszystkim w produktach pochodzenia zwierzęcego, a głównie w mięsie i rybach.

To, że jesteś weganką, ma też swoje zalety w ciąży, wśród których jest fakt, że mamy nie jedzące mięsa i innych produktów pochodzenia zwierzęcego i zawierających tłuszcz zwierzęcy, raczej nie zyskują w ciąży zbędnych kilogramów, a przybierają tyle, ile potrzeba.

Jak mówi dr William Sears, uznany amerykański pediatra, w Księdze Ciąży (Wydawnictwo Mamania): dieta wegańska lub ortodoksyjnie wegetariańska w ciąży, choć jest możliwa, to jest jednak dużym wyzwaniem. Jednocześnie radzi oczekującym mamom, które wybrały taki sposób odżywiania, aby rozważyły zdrowsze opcje.

Co dr Sears konkretnie doradza ciężarnym wegankom? Przeczytaj o tym dalej.

 

Komentarze (0)

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz