Dodatki do żywności czyli wszędobylskie E

Zarówno jako przyszła, jak i obecna mama małych szkrabów, mając na uwadze zdrowie swoje i swojej rodziny, powinnaś wiedzieć, co oznaczają i jaki mogą mieć wpływ na nasze zdrowie substancje dodawane do żywności. Poznaj opinię dietetyczki.

mama i dziecko

Substancje oznaczone symbolem E coraz częściej budzą nasze wątpliwości. Wiele osób, zanim wrzuci produkt do koszyka, uważnie sprawdza skład. Szczególnie czujni powinni być rodzice, kobiety w ciąży, alergicy, ale także osoby, które po prostu chcą się zdrowo odżywiać. Na co zwrócić uwagę podczas zakupów produktów żywnościowych i jak kupować świadomie?

Dodatki pełnią różne funkcje i w przypadku niektórych produktów ich stosowanie jest konieczne. Symbol E oznacza że dany dodatek jest zarejestrowany i dopuszczony do obrotu na terenie Unii Europejskiej. – wyjaśnia dietetyk, Agnieszka Ślusarska-Staniszewska i dodaje: Numer  nadany przez INS (International Numbering System) określa do jakiej grupy zalicza się dany dodatek. Grupy te określone są w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (WE). Zatem już po nazwie, możemy wstępnie zorientować się z jakiego typu dodatkiem mamy do czynienia.

Główny podział dodatków z listy INS:

E 100–199 Barwniki

E 200–299 Konserwanty

E 300–399 Przeciwutleniacze i regulatory kwasowości

E 400–499 Emulgatory, środki spulchniające, żelujące itp.

E 500–599 Środki pomocnicze

E 600–699 Wzmacniacze smaku

E 900–999 Środki słodzące, nabłyszczające i inne

E 1000–1999 Stabilizatory, konserwanty, zagęstniki i inne

Co z powyższej listy może nam zaszkodzić, a co jest bezpieczne?

Komentarze (0)

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz