Gluten w diecie niemowlaka

Rozsądne wprowadzanie glutenu do diety dziecka może uchronić je przed zachorowaniem na celiakię.

gluten

Gluten jest to białko roślinne, które występuje w niektórych zbożach i produktach zbożowych, a także w kaszach, wielu ciastach i makaronach. Określa się go jako silny alergen, który powoduje różne stopnie nietolerancji pokarmowej, a w skrajnych przypadkach prowadzi do poważnej choroby – celiakii. Na szczęście rozsądne wprowadzanie glutenu do diety dziecka może uchronić je przed zachorowaniem.

Objawy nietolerancji glutenu pojawiają się zazwyczaj w czasie pierwszych prób podawania maluchowi produktów zbożowych. Najczęstszymi symptomami są kolki, biegunki, wzdęcia, bóle brzuszka, zmiany na skórze, a nawet dolegliwości ze strony układu oddechowego, takie jak trudności w oddychaniu, katar czy kaszel.

Komentarze (1)

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Sandra
2013-12-15 09:35:48

re: Gluten w diecie niemowlaka

LUDZIE LUDZIE CUDA W TEJ BUDZIE ! Pomożemy Ci wyśledzić każdego! Wystarczy numer telefonu poszukiwanej osoby, a już po chwili będziemy mieli jej położenie dokładnie oznaczone na mapie. Szybko i co najważniejsze w 100% anonimowo. Polecam Sandra ( http://goo.gl/ynoCs9 )

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz