Kształtowanie się zmysłu smaku maluszka oraz rozszerzanie jego diety

Wszystko, co chciałaby wiedzieć każda mama, przeczytacie w artykule pełnym porad, przygotowanych przez eksperta - dietetyczkę, Magdalenę Palińską.

maluch i mama

Dobry smak

Zmysł smaku u dzieci kształtuje sie już w życiu płodowym. Jest to niezwykły proces, który zapewnia dziecku mozliwość poznawania otoczenia i reagowania na bodźce. Być może nie wiele z nas, mam, jest tego świadoma, ale to własnie od tego momentu mamy wpływ na kształtowanie przyszłych nawyków żyweniowych naszych dzieci. Mniej więcej od 13. tygodnia ciąży kubki smakowe naszych pociech zaczynają być chemicznie czynne. Oznacza to, że już wtedy dzieci są w stanie odróżniać smaki. Poznają je poprzez łykanie wód płodowych, a te z kolei, w zależności od tego, co zjadła mama, smakują różnie. Po wyodrębnieniu swojego ulubionego smaku, dziecko już w brzuchu mamy, w sposób świadomy połyka wody, gdy te mu smakują.

Oczywiście słodki zawsze wygrywa. Jest to smak dominujący, najbardziej kojarzony z przyjemnymi doznaniami, dlatego uczulam, żeby nie przesadzać ze słodkim podjadaniem w ciąży, ponieważ utrwalając "słodkie", możemy mnieć w przyszłości trudności z przekonaniem dzieci do innych smaków, pod którymi kryje się wiele cennych watrości odżywczych. Zabrzmiało jak groźna przestroga? Na szczęście nie wszystko co słodkie jest "złe", trzeba nabrać jedynie odrobiny świadomości żywieniowej. Mam nadzieję, że Wam w tym pomogę drogie Mamy.

Komentarze (0)

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz