Penne z kozim serem i pastą migdałową

Szybka pasta, którą możesz przygotować w większej ilości, wsadzić do słoiczka i przechowywać w lodówce.

Pasta migdałowa

Pasta migdałowa to świetna alternatywa dla pesto. Jest lżejsza i można ją doprawiać na milion sposobów. Dodatek koziego serka sprawia, że całość jest bardziej kremowa i nie wymaga dosypywania parmezanu albo innego tłustego sera.

Potrzebujesz: 2 ząbki czosnku, 1 pęczek natki pietruszki, 50 g blanszowanych migdałów (mogą być płatki), 200 g kremowego koziego serka, 3 łyżki oliwy, sok i skórka z cytryny, 500 g makaronu penne

1. Czosnek utrzyj ze szczyptą soli morskiej w moździerzu. Dodaj posiekaną natkę i ucieraj, aż uzyskasz gruboziarnistą pastę. Dodaj migdały i tłucz, aż zrobi się pasta. Przełóż do miski. Dodaj serek i oliwę. Wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem, sokiem i skórką z cytryny.

2. Makaron ugotuj. Odcedź zostawiając odrobinę wody. W garnku wymieszaj makaron i pastę, dolej trochę wody spod makaronu. Przed podaniem oprósz chilli lub miętą. 

Komentarze (0)

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz