Placentofagia - zdrowa czy obrzydliwa?

Czy człowiek jest jedynym ssakiem, który nie zjada swojego łożyska? Jednak nie!

łożysko

Rozpowszechniony ostatnio trend jedzenia łożyska nie jest wcale nowy. Związany z porodem lotosowym najbardziej popularny jest, i to od dawna, w tradycyjnych kulturach azjatyckich. Ale jak wiemy, Azjaci mają bardzo odmienne od naszych, europejskich, upodobania kulinarne. W Chinach przyrządza się specjalną zupę z ludzkiego łożyska, którą gotuje się przez cztery godziny, aby zapobiec infekcji.

Łożysko (z łaciny placenta) łączy Twojego maluszka ze ścianą macicy. Dzięki łożysku Twoje maleństwo jest karmione, usuwany jest za jego pośrednictwem mocznik z jego organizmu, wytwarzają się w nim hormony niezbędne dla rozwoju płodu i jest ono także barierą immunologiczną dla dziecka.

Łożysko tworzy się około dwunastego tygodnia trwania ciąży i pozostaje w ciele kobiety aż do momentu rozwiązania. Po porodzie podaje się specjalne środki, powodujące dodatkowe skurcze macicy, dzięki którym całe łożysko zostaje wydalone z organizmu matki. Czasem, by to ułatwić, położna musi lekko ucisnąc dół brzucha rodzącej. Lekarz zaś musi dopilnować, by "urodziło się" całe łożysko, bowiem pozostawienie choćby najmniejszej jego resztki w macicy, grozi zakażeniem.

Komentarze (1)

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

lena
2015-06-03 23:16:16

re: Placentofagia - zdrowa czy obrzydliwa?

bedac jeszcze w ciazy kolega zapytał sie mnie czy zamierzam zjeść łożysko? odpowiedziałam jedynie "o fuuuj" teraz kiedy juz urodziłam i widziałam łozysko to fuj jest jescze wieksze...

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz