PRZEPIS na rozgrzewającą, pyszną ZUPĘ z DYNI

Myślałyście, że sezon na dynię minął wraz z Halloween? Nic z tych rzeczy - trwa w najlepsze!

zupa

Jesienią i zimą stawiajmy na potrawy o właściwościach rozgrzewających i wzmacniających. O tej porze roku warto komponować posiłki na bazie warzyw i owoców, które dodadzą energii i nasycą na długi czas. Dynia to bogactwo witamin i minerałów (wit. A, B2, cynk, potas, fosfor - to tylko niektóre z nich). Lekkostrawne warzywo, które może zagościć już w pierwszych posiłkach Twojego malucha, a dla starszych członków rodziny możesz wkomponować ją w przeróżne dania z rozmaitych składników.

Jedną z możliwości jest nasza propozycja - zmiksowana blenderem zupa - krem.

Oto składniki, których będziesz potrzebowała (przepis na 6 porcji):

• 60 dkg obranej dyni

• 3 średniej wielkości ziemniaki

• 2 ząbki czosnku

• 2 łyżki masła

• 2 łyżki oliwy z oliwek

• 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)

• 1 mała papryczka chilli

• imbir, kawałek ok 2 cm

• 300 ml wody

• świeża kolendra: częsć do zupy, część do dekoracji

• sól i pieprz do smaku

Krewetki - przygotowanie:

• 6-12 krewetek tygrysich (ilość zależna od wielkości krewetek)

• 1 łyżka masła

• 1 łyżeczka oliwy

• 1 mały ząbek czosnku

Komentarze (0)

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz