Rybka na dziecięcym talerzu

Ze względu na cenne właściwości odżywcze i kompleks witamin niezbędnych do zdrowego rozwoju malucha, warto wprowadzić ryby do jego jadłospisu.

w kuchni

Ryby zawierają cenne właściwości odżywcze i kompleks witamin niezbędnych w diecie dziecka – to wiemy wszyscy. Jednak mimo to w menu najmłodszych często próżno szukać dorsza, pstrąga czy sandacza, a to ogromny błąd – alarmują specjaliści. Dziś wprowadzić je do jadłospisu jest dużo łatwiej, bo świeże ryby doskonałej jakości można kupić bez trudu, nawet jeśli mieszkamy setki kilometrów od czystego akwenu.

Do jedzenia ryb już wielokrotnie przekonywali lekarze i twórcy kampanii społecznych. Mimo to duża liczba rodziców podchodzi do tych wodnych stworzeń z rezerwą i niechętnie serwuje je swoim pociechom. Jedni obawiają się alergii, inni martwią o jakość lub świeżość produktów dostępnych w sklepach rybnych. Jeszcze inni nie jedzą ich, bo po prostu za nimi nie przepadają, tym samym od najmłodszych lat zrażają do nich także swoje dzieci.

Warto jednak przemyśleć menu domowników i spojrzeć przychylniejszym okiem na mieszkańców mórz i jezior, bo mogą oni bardzo pozytywnie wpłynąć na zdrowie naszego malca, a nawet okazać się ratunkiem dla alergika.

Komentarze (0)

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz