Suszone śliwki - przysmak smyka

Suszone śliwki to alternatywa dla świeżych owoców zimą, źródło cennych witamin i niezwykle zdrowa przekąska. Daj spróbować jej swojemu dziecku.

a

Dzieci uwielbiają słodki smak suszonych śliwek. Tymczasem niewiele mówi się o śliwkach suszonych w żywieniu dzieci, podczas gdy mogą one stanowić cenny składnik zróżnicowanej i zbilansowanej diety. Kiedy zacząć je podawać, dlaczego i w jakiej formie – na te ważne dla każdego rodzica pytania odpowiada Barbara Dąbrowska-Górska, dietetyczka, żywieniowiec, ekspertka kampanii „Przyjaciółka z Kalifornii” oraz mama 5-cio letniej córeczki.

Kiedy wprowadzać suszone śliwki do diety dziecka?

Naturalnie słodki smak śliwek suszonych jest zwykle lubiany przez dzieci, dlatego też często stanowią one element codziennej diety malca. Musimy jednak pamiętać, że dziecko nie rodzi się z całkowicie wykształconym układem pokarmowym. Dlatego zwykle zalecane jest, aby wprowadzać pokarmy stałe od 6 miesiąca życia dziecka, pamiętając jednocześnie, by produkty o wysokiej zawartości błonnika podawać dopiero od pierwszych urodzin. Śliwki suszone, będące bogatym źródłem błonnika, można podawać dzieciom od 9 miesiąca życia, gdy układ pokarmowy jest już znacznie lepiej rozwinięty.

Komentarze (0)

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz