Szparagowa zupa czosnkowa - mniaaam!

Aromatyczny bulion drobiowy, mnóstwo czosnku, zielonej cebulki i szparagów. Autorką przepisu jest sama April Bloomfield z nowojorskiej restauracji Spotted Pig.

Zupa szparagowa

Potrzebujesz: 1/4 szklanki oliwy z oliwek, 2 średnie marchewki, obrane i posiekane w kostkę, 6 małych zielonych cebulek (bez szczypiorku), posiekanych, 3 średniej wielkości główki świeżego, młodego czosnku, posiekane, 2 ząbki zwykłego czosnku, posiekane, sól, 4 szklanki wywaru drobiowego, 250 g zielonych szparagów, pokrojonych w 2 cm kawałki, 100 g groszku cukrowego, 2/3 szklanki zielonego groszku, 2 duże jajka, 1 łyżka startego parmezanu, 1/4 szklanki świeżej bazylii, 1/4 szklanki mięty, 1 1/2 łyżeczki soku z cytryny

Oliwę z oliwek rozgrzej w dużym garnku z grubym dnem. Dodaj marchewki, cebulkę i czosnek. Dopraw solą. Zmniejsz ogień, przykryj i duś przez około 15-20 minut, co jakiś czas mieszając. 

Dodaj wywar, zagotuj. Dodaj szparagi, groszek cukrowy i zielony groszek. Gotuj aż warzywa zmiękną, czyli około 3 minuty. 

W międzyczasie wbij jajka do małej miseczki. Dodaj parmezan, szczyptę soli i łyżkę wody. Wymieszaj. 

Zmniejsz ogień pod garnkiem z zupą. Dodaj bazylię i miętę. Malutką strużką wlej rozbite jajka do zupy. Po minucie jajka powinny się ściąć, wówczas dodaj sok z cytryny. Podawaj z tartym parmezanem.

 

 

Komentarze (0)

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz