Tarta z cukinią i otrębami

Pomysł na bezmięsny obiad, który doda Ci energii i zapewni uczucie sytości.

cukinia

Jesienią najlepiej wybierać potrawy, które dodadzą energii i zapewnią uczucie sytości. To czas na wzmocnienie odporności, dlatego komponując menu, warto bazować na warzywach i produktach zbożowych. Mamy dla Was przepis na tartę z cukinią i otrębami owsianymi, które są cennym źródłem błonnika. Jest to danie pełne witamin i choć bez mięsa, to kaloryczne i bardzo sycące.

TARTA Z CUKINIĄ I OTRĘBAMI OWSIANYMI

Ciasto:

- 3 łyżki otrąb owsianych wysokobłonnikowych (np. marki Kupiec)

- 175 g mąki pszennej

- 85 g masła

- 1 jajko

- 2 łyżki zimnej wody

- 0,5 łyżeczki soli

Farsz:

- 250 g cukinii

- 1 duża cebula

- 2 ząbki czosnku

- 120 g sera żółtego

- 3 łyżki oliwy

Masa jajeczna:

- 3 jajka

- 20 ml słodkiej śmietany kremówki

- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki

- 0,5 łyżeczki soli

- świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

- szczypta gałki muszkatołowej

Dalej przeczytaj, jak przygotować tartę.

Komentarze (0)

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz