Zdrowe, rozgrzewające burgery z kaszy jęczmiennej

Nie ma nic lepszego na zimowe chłody, jak rozgrzewające kasze. Można przygotowywać z nich bardzo atrakcyjne posiłki. Oto przepis na burgery. Ślinka cieknie!

burger

Burgery podbijają nasze kuchnie. Chętnie zajadają się nimi i starsi i młodsi smakosze. Nie tylko chętnie jemy je na mieście, ale też przygotowujemy je w domu, na wiele sposobów. Burger z kaszy jęczmiennej z dodatkiem karmelizowanej cebulki będzie nie tylko pyszny, ale i zdrowy.

Burgery są smaczne, szybkie w przygotowaniu, różnorodne w smaku - dlatego chętnie się nimi zajadamy. Warto jednak zadbać o to, aby ta lubiana  przez wszystkich potrawa była także zdrowa. Wystarczy mieć pod ręką kaszę jęczmienną z soczewicą (taką mieszankę oferuje marka SyS - Dania Babci Zosi) i odrobinę inwencji, aby zaskoczyć siebie i bliskich nowym wydaniem burgera.

Oto składniki na 4 burgerki:

Czas przygotowania - 40 minut do 1 godziny

KOTLETY

1 torebka kaszy jęczmiennej z soczewicą

1 jajko

ok 5 łyżek bułki tartej

sól

pieprz

KONFITURA Z CEBULI

500 g czerwonej cebuli

2 łyżki oleju

sól

100 ml czerwonego wina

3 łyżki octu balsamicznego

2-3 łyżki cukru

pieprz

SOS

opakowanie greckiego, gęstego jogurtu (ok 200g)

2 łyżki pasty sezamowej tahini

sok z 1/2 cytryny

pieprz

sól

łyżeczka sezamu

starty lub posiekany ząbek czosnku

DODATKI

1 duży pomidor

kilka listków sałaty (może być np. rzymska czerwona, lub lodowa)

4 duże bułki

Dalej przeczytaj, jak przygotować burgery.

Komentarze (0)

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz