Zdrowy i słodki SERNICZEK a`la SuperMamy - PRZEPIS

Słodkie, pożywne ciacho - kawałeczek możesz dać na podwieczorek już swojemu rocznemu maluchowi.

ser

Zachęcamy do przygotowywania słodyczy dla całej rodziny samemu. Robiąc desery sama wiesz, co w nich jest i sama decydujesz, jakie składniki oferujesz w danym momencie swoim najbliższym.

Sernik, który dziś Wam proponujemy to deser bez cukru (zamiast niego dodajemy erytrol i niezwykle słodkie suszone daktyle lub rodzynki sułtańskie), bez glutenu (mąki jest w nim bardzo mało, a wybrałyśmy skrobię kukurydzianą i mąkę kokosową), nie ma w nim aromatu (wystarczy aromat mąki kokosowej), proszku do pieczenia i margaryny.

Niestety, nie jest to ciasto dla osób uczulonych na laktozę z mleka krowiego. Uważać muszą także te Mamy, których członkowie rodziny uczuleni są na jaja kurze. Tych w naszym serniczku jest aż 10! Ale to dzięki 10 żółtkom nasz sernik jest taki puszysty i pożywny!

Do naszego serniczka kup jak najmniej przetworzony twaróg i zmiel go trzykrotnie sama lub rozdrobnij jak najbardziej blenderem. Jeśli masz dostęp do sklepów ze zdrową żywnością, kup tam twaróg sernikowy eko, a jeśli mieszkasz na wsi i masz dostęp do świeżego mleka - zrób twaróg sama, używając do zakwaszenia mleka kilku łyżek jogurtu naturalnego lub kefiru.

Dalej poznaj dokładne proporcje i sposób przygotowania naszego zdrowego serniczka. Doświadczone w domowych wypiekach Mamy dostrzegą, że jest to zaawansowana modyfikacja przepisu na sernik po wiedeńsku ;).

Komentarze (0)

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz