Zupka fasolowa, która zasmakuje maluszkowi i rodzicom (Mniam!)

Fasolową w wersji toskańskiej, czyli z dodatkiem włoskiej szynki, przygotujesz w 30 minut!

Toskańska zupa fasolowa

Potrzebujesz: 2 łyżki oliwy, 60 g posiekanego prosciutto, 1 szklankę posiekanej cebuli, 3/4 szklanki posiekanego selera, 3/4 szklanki posiekanej marchewki, 1 ząbek czosnku, 1 szklankę wody, 2 puszki białej fasoli np. cannellini, 2 liście laurowe, 500 ml bulionu drobiowego, 2 łyżki posiekanej pietruszki, 2 łyżki sherry, sól i pieprz

Krok po kroku:

1. W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę. Dodaj szynkę i smaż 2 minuty. Dodaj cebulę, selera, marchewkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż kilka minut, aż warzywa zmiękną.

2. Dodaj wodę, fasolkę razem z zalewą z puszki, bulion, liście laurowe. Zagotuj, przykryj, zmniejsz ogień i gotuj przez 20 minut.

3. Dodaj pietruszkę, sherry, sól i pieprz. Gotuj jeszcze minutę. Wyjmij liście laurowe i podawaj ze świeżą ciabattą. 

Komentarze (0)

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz