Zupka kukurydziana na domowym rosołku - wyborna & sycąca!

Słodka kukurydza i ziemniaki świetnie się ze sobą komponują!

Zupa z kukurydzy

Jeśli masz domowy rosół z kurczaka lub warzyw, możesz przygotować dowolną, lekką zupę w niecałe pól godziny. Tym razem coś dla miłośników kukurydzy. Jeśli znajdziesz gdzieś słodkie ziemniaki, dodaj je zamiast zwyłych.

Potrzebujesz: 340 g kukurydzy z puszki, 2 łyżki oleju, 1 cebula drobno posiekana, 3 ząbki czosnku, 1 łodyga selera naciowego, 1 marchewka (pokrojona), 2 duże ziemniaki pokrojone w kostkę, 1 litr rosołu, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

1. Zagotuj 250 ml wody, dodaj kukurydzę i gotuj dalej przez 2 minuty.

2. Połowę kukurydzy zmikuj w blenderze.

3. Rozgrzej olej, dodaj cebulę, czosnek, seler i dużą szczyptę soli. Smaż przez 5 minut.

4. Dodaj rosół, kukurydzę i zmiksowaną kukurydzę.

5. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj 20 minut.Dopraw solą i pieprzem. Na koniec dodaj pietruszkę.

Prawda, że dzicinnie proste? Smacznego!

Komentarze (0)

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz