Zupka z MROŻONEK

Użycie mrożonych warzyw do przyrządzenia zupy to świetne rozwiązanie na zimę, kiedy warzywa w sklepach nie grzeszą pierwszą świeżością.

zupka

Kiedy śnieg już pokryje wszystkie ogrodowe grządki i pola uprawne, a zapasy z jesiennych zbiorów powoli znikają, pozostaje nam naprawdę niewielki wybór warzyw na sklepowych półkach. To, co widzimy w warzywniakach to albo towar z importu albo zwiędłe, pozbawione połowy witamin produkty. Jak w takiej sytuacji zapewnić sobie i dzieciom w pełni zbilansowaną dietę, opartą na warzywach? Wiadomo, że w chłodny dzień nic lepiej nie pokrzepia i nie działa na brzuszek jak domowy krupniczek, jarzynowa czy barszczyk ukraiński.

Bardzo dobrym pomysłem może być sięgnięcie po warzywne mrożonki, które błędnie przez wiele z nas uważane są za mniej wartościowe niż świeże warzywa. Oczywiście nie dorównają one marchewce czy burakom wprost z grządki z przydomowego ogródka, ale są o niebo lepsze niż zwiędłe warzywa z wątpliwego źródła, które kupić możemy w supermarketach.Warto pamiętać, że podobnie rzecz ma się z owocami, bo mrożonki to nie tylko warzywa. Jeśli chcesz dziecku przygotować kompot lub deser z jagód, malin czy truskawek zimą lub wiosną, możesz śmiało także sięgnąć po mrożonki.

Komentarze (0)

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz