Żywność ekologiczna - co o niej wiemy?

Nasze zdrowie i odporność w ogromnej mierze zależą od sposobu odżywiania. Ostatnio coraz częściej słyszymy, że najzdrowsza jest żywność ekologiczna. Ale zastanówmy się, dlaczego? Co kryje się pod tym pojęciem i dlaczego bio produkty są takie drogie?

eko

Żywność ekologiczna powstaje w gospodarstwie ekologicznym tzn. w takim, w którym nie używa się nawozów sztucznych i pestycydów, a stosuje się zrównoważona uprawę, płodozmian oraz mechaniczne i biologiczne metody zwalczania chwastów, szkodników i chorób. W takim gospodarstwie kontrolowany jest cały proces hodowli i produkcji, a nie tylko produkt końcowy. Gospodarstwa ekologiczne i przetwórnie wytwarzające taką żywność są kontrolowane corocznie przez inspektorów jednostek certyfikujących.

Żywność ekologiczna - niektóre zalety:

- więcej witamin, minerałów i innych cennych składników niż produkty otrzymane w konwencjonalny sposób,

- produkty eko mają znacznie niższy poziom toksycznych metali ciężkich, które uszkadzają nerki, wątrobę czy układ nerwowy,

- w warszywach i owocach uprawianych ekologicznie stwierdza się aż siedmiokrotnie rzadszą obecność pozostałości pestycydów, a jeśli były, to w ilościach śladowych.

Komentarze (0)

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz