ALARM! Polskie dzieci jedzą za dużo cukru

Według danych GUS, w Polsce średnie spożycie cukru wynosi aż 115 g dziennie, czyli zdecydowanie za dużo. Taki wynik stawia nas w czołówce Europy. Niestety również najmłodsze dzieci spożywają za dużo cukru, a nadmiar tego składnika w diecie dziecka może bardzo niekorzystnie wpłynąć na jego rozwój i zdrowie.

dziecko

Na początku marca Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleciła ograniczenie w diecie dzieci i dorosłych spożycia cukrów prostych do mniej niż 10% ich dziennego zapotrzebowania energetycznego i wskazała dodatkowe korzyści z dalszego ograniczenia jego ilości do poniżej 5%. Niestety według danych GUS w Polsce średnie spożycie tego składnika wynosi aż 115 g dziennie, czyli ok. 20%.  Taki wynik stawia nas w czołówce Europy. Niestety również  najmłodsze dzieci spożywają za dużo cukru, a nadmiar tego składnika w diecie dziecka może bardzo niekorzystnie wpłynąć na jego rozwój i zdrowie w przyszłości. Alarmujące dane skłaniają do pochylenia się nad kwestią cukru w dziecięcym menu.

Gdzie jest cukier?

Cukier jest dodawany do wielu produktów spożywczych m.in.: napojów, soków, dżemów, sosów, posiłków typu instant, a przede wszystkim słodyczy. Należy pamiętać, że jest to żywność wysokokaloryczna i najczęściej pozbawiona istotnych składników odżywczych, nie powinna więc zajmować szczególnej pozycji w codziennym menu najmłodszych dzieci. Szczególnie w pierwszych 3 latach życia dziecka podawanie cukru należy ograniczyć do minimum.

Komentarze (0)

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz