Cukrzyca zaczyna się w MACICY

Naukowcy przypuszczają, że to, co dzieje się w życiu płodowym dziecka, ma wpływ na to, czy zachoruje ono na cukrzycę w przyszłości.

dziecko

Gałąź nauki, która zajmuje się wpływem okresu płodowego na późniejsze życie człowieka, nie jest jeszcze dobrze rozwinięta, ale naukowcom udaje się już wyciągać pewne wnioski z badań, które nawet będąc jeszcze tylko przypuszczeniami, rzucają światło na wiele zjawisk, które dzieją się później w organizmie dorosłego – jego odporność, choroby metaboliczne czy nawet podatność zachorowania na raka.

Jednym z nowych odkryć naukowych jest to, mówiące o niebagatelnym wpływie tego, co dzieje się jeszcze w łonie matki, na późniejsze ryzyko zachorowania na cukrzycę. Te nowe odkrycia naukowe zadziwiająco pokrywają się z innymi aktualnymi obserwacjami specjalistów – coraz więcej ludzi choruje na cukrzycę, a to, jak odżywiają się współczesne rodziny, zwłaszcza w krajach wysoko rozwiniętych, niedługo spowoduje, że aż jedna trzecia dzieci będzie skazana na zachorowanie na cukrzycę (dane Amerykańskiego Centrum Zwalczania i Zapobiegania Chorobom).

A co z przyszłymi matkami? Czy są w stanie zrozumieć, że to, jak się odżywiają, „programuje” organizmy ich dzieci na całe życie? Że opijanie się coca-colą podczas 9 miesięcy ciąży to nie jest powód do przechwałek? „Piłam colę i moje dziecko jest zdrowe” - Skąd wiesz? Skąd możesz wiedzieć, co będzie działo się z jego zdrowiem za 10, 15, 25 lat? Lekarze już to wiedzą.

 

Komentarze (0)

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz