Czy ryby są zdrowe?

Jakich ryb powinny wystrzegać się kobiety w ciąży i dzieci. Niestety, jest coraz więcej gatunków i ich źródeł, których trzeba unikać.

ryby

Ryby to świetne źródło zdrowych tłuszczów, białka i kwasów omega-3. Nic więc dziwnego, że dietetycy zalecają, by spożywać je przynajmniej dwa - trzy razy w tygodniu. Ale uwaga – nie wszystkie! Są bowiem gatunki, które mogą być szkodliwe dla naszego zdrowia, bo zawierają metale ciężkie, na przykład rtęć, a także antybiotyki i inne substancje chemiczne. Które więc należy jeść, a których lepiej unikać i gdzie kupować te najzdrowsze?

Statystyczny Polak zjada zaledwie 12,4 kilograma ryb rocznie. To dwa razy mniej niż wynosi średnia unijna. Problem ze spożyciem tych wodnych stworzeń w naszym kraju nie wynika z ich ograniczonej dostępności (świeże ryby można dziś bowiem kupić nawet przez internet), lecz przede wszystkim z tego, że są drogie. To właśnie cena często decyduje o tym, które z nich znajdą się na naszych stołach i właśnie dlatego najpopularniejsze w naszym kraju są obecnie panga, tilapia i ryba maślana. Te trzy gatunki są smaczne i w porównaniu z innymi dużo tańsze. Poza zaletami, mają jednak także wady. Przede wszystkim ich mięso ma niską wartość odżywczą, a dodatkowo zawiera hormony, antybiotyki i środki bakteriobójcze stosowane w hodowlach, z których pochodzą.

Komentarze (1)

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
2015-04-24 19:14:55

re: Czy ryby są zdrowe?

A pewnie że są :) my jadamy raz w tygodniu rybkę, inaczej nie ma opcji :P warto sprawdzić ile rybki mają witamin: www.biomedical.pl/dieta/skladniki-odzywcze-w-rybach-5657.html samo zdrowie :) sama uwielbiam pstrągi, są super smaczne :) w sumie ryby od dziejów towarzyszyły ludziom :P

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz