Dieta kobiet po porodzie i matek karmiących piersią

Karmiąca piersią mama nie musi być na żadnej diecie! Mówiąc dieta, mamy na myśli sposób odżywiania - zdrowy i przemyślany.

dieta po porodzie

Aby młoda mama miała pewność, że dostarcza organizmowi niezbędnych substancji odżywczych, nie musi mozolnie obliczać kaloryczności każdego spożywanego posiłku czy śledzić tabel wartości odżywczych na odwrocie każdego produktu. Wystarczy dobierać produkty tak, by pokrywały dzienne zapotrzebowanie na dwanaście podstawowych substancji pokarmowych.

Odżywianie a karmienie piersią

Kalorie – przeciętne zapotrzebowanie mamy karmiącej to 400-500 kalorii więcej niż przed urodzeniem dziecka. W przypadku bliźniąt, liczbę tę trzeba podwoić. Nie należy się odchudzać w pierwszych 6 tygodniach po porodzie. Dopiero po tym okresie można zmniejszyć liczbę spożywanych kalorii o 200-500, ale nie należy tego robić zbyt drastycznie i warto porozumieć się w tej kwestii z lekarzem. Najlepszym sposobem na sprawdzenie, czy liczba dostarczanych kalorii jest odpowiednia, jest kontrolowanie masy ciała. Jeśli młoda mama stopniowo traci na wadze, a po dojściu do wagi sprzed ciąży nie chudnie dalej, dostarcza organizmowi odpowiednią ilość wartościowych kalorii.

Białko – w przypadku karmienia piersią niezbędne są 3 porcje białka dziennie, w innych przypadkach wystarczą dwie. Jedna porcja białka to: 2 i ½ lub 1/3  kubka chudego mleka, 1 ¾ kubka chudego jogurtu, 150 gramów chudego twarogu,  2 jajka plus 2 białka, 100 gramów ryby lub mięsa czy 5-6 łyżek tofu. Dla mam karmiących bliźnięta norma zwiększa się dwukrotnie.

Komentarze (0)

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz