Gluten w diecie niemowlaka – czy później, znaczy bezpieczniej?

Jeszcze do niedawna panowało przekonanie, że stopniowe wprowadzanie glutenu do diety dziecka powinno się odbywać dopiero po 10. miesiącu życia niemowlęcia. Jednak najnowsze badania pokazują, że zalecane jest podawanie tego składnika znacznie wcześniej, czyli nawet od 5. miesiąca życia.

bobas

Najbardziej dyskutowaną kwestią dotyczącą zasad żywienia niemowląt jest moment wprowadzania glutenu. Rzecz w tym, że składnik ten może być sprawcą alergii, a w poważniejszych przypadkach nawet choroby trzewnej, zwanej celiakią.

Czym jest gluten?

Gluten jest to mieszanina białek roślinnych, czyli substancji występujących w ziarnach popularnych zbóż takich jak: pszenica, owies, jęczmień, żyto i orkisz. Wykorzystuje się go zatem przy produkcji mącznych produktów, ale znajdziemy go także w wędlinach, przetworach rybnych, sosach i przyprawach. O glutenie mówi się w kontekście celiakii, czyli nietolerancji tego składnika, która w konsekwencji wymaga bardzo restrykcyjnej diety. Brak jej zastosowania u małego dziecka objawia się uciążliwymi kolkami, zaparciami lub biegunką.

Komentarze (0)

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz