Insulinooporność: objawy i leczenie

Tyjesz, choć wcale dużo nie jesz? Zbadaj krew na poziom cukru.

insulinooporność

Insulinooporność oznacza obniżoną wrażliwości organizmu na działanie insuliny, czyli hormonu produkowanego przez trzustkę, który odpowiada za obniżanie poziomu cukru we krwi. Brak reakcji na prawidłowe stężenie insuliny sprawia, że trzustka wytwarza jej coraz więcej. To zaburza metabolizm, a z czasem trzustka staje się mniej wydolna, stężenie insuliny we krwi spada, a cukru – rośnie. Insulinooporność nie jest osobną jednostką chorobową, lecz jest częścią tzw. zespołu metabolicznego. Oznacza to, że należy do grupy zaburzeń, które często występują razem u jednej osoby i są ze sobą ściśle powiązane: otyłość, nadciśnienie tętnicze, zaburzenia metabolizmu triglicerydów i cholesterolu oraz poziom glukozy we krwi. Insulinooporność jest niebezpieczna i może doprowadzić do wielu chorób m.in. rozwoju cukrzycy typu 2, miażdżycy, stłuszczenia wątroby, zespołu policystycznych jajników i innych chorób.

Komentarze (0)

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz