Menu bez glutenu

Czym jest celiakia i dlaczego powinno interesować to właśnie Ciebie, gdy jesteś mamą małego dziecka?

a

Ostatnio coraz częściej w sklepach można spotkać się z ofertami produktów bezglutenowych. Na opakowaniach możliwie wszystkich produktów spożywczych, które posiadają tę cechę, spotkasz adnotację: „produkt bezglutenowy” klub znak przekreślonego kłosa. Również jak grzyby po deszczu powstają restauracje, w których informacja o zawartości glutenu w potrawach znajduje się w menu lub wręcz takie, które serwują potrawy wyłącznie bezglutenowe.

Produkty bezglutenowe są przeznaczone nie tylko dla osób, które bardzo dbają o swoją dietę i zdają sobie sprawę, że nadmiar glutenu w niej nie jest dla zdrowia zbyt korzystny, ale także dla osób z celiakią - chorobą trzewną, przez którą układ immunologiczny ostro reaguje na obecność glutenu, tj. białka obecnego  w zbożach (przede wszystkim w pszenicy, życie i jęczmieniu, trwają badania nad szkodliwością owsa).

Komentarze (0)

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz