Mleko krowie - jak wpływa na nasz organizm?

Pić czy nie? Przeczytajcie opinię dietetyczki.

mleko

Mleko krowie i jego produkty mogą powodować alergie oraz nietolerancje pokarmowe. Te pierwsze, ujawniają się zazwyczaj w okresie niemowlęcym i we wczesnym dzieciństwie. Aby móc mówić o alergii musi zajść reakcja immunologiczna, której czynnikiem wyzwalającym jest antygen - białko mleka krowiego. W przypadku stwierdzonej alergii na mleko krowie z diety należy bezwzględnie wyeliminować  wszystkie produkty mleczne. Natomiast źródłem nietolerancji pokarmowej może być zarówno białko (kazeina, betalaktoglobulina, alfalaktoalbumina) jak i  cukier mleczny czyli laktoza.

Nietolerancja wynika z braku bądź obniżonej ilości enzymu laktazy w organizmie człowieka. To dość popularna „przypadłość” objawiająca się dolegliwościami ze strony układu przewodu pokarmowego, takimi jak wzdęcia, gazy, biegunki. Warto wspomnieć, że ilość wytwarzanego enzymu laktazy jest indywidualną sprawą i ma tendencję do spadku wraz z wiekiem konsumenta, choć nie jest to regułą.

Komentarze (0)

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz