Wybrane fakty na temat witaminy D i żelaza oraz ich znaczenie dla niemowląt i małych dzieci

Nawet odpowiednio zbilansowany jadłospis nie jest w stanie zaspokoić zapotrzebowania na witaminę D. Dlaczego?

witamina D noworodki

Wiadomo, że… naturalne sposoby na dostarczenie do organizmu witaminy D to synteza skórna (powstawanie tej witaminy w skórze pod wpływem promieni słonecznych) oraz urozmaicona dieta. Niestety w naszym klimacie o małej liczbie słonecznych dni i raczej niskich temperaturach ekspozycja na słońce nie jest możliwa przez większość roku. Również odpowiednio zbilansowany jadłospis nie jest w stanie zaspokoić zapotrzebowania na witaminę D.

Pamiętaj: U niemowląt do 6. miesiąca życia należy suplementować witaminę D w dawce 400 j.m. na dzień. Pomiędzy 6. a 12. miesiącem życia, w zależności od ilości witaminy D spożywanej wraz z mlekiem modyfikowanym o nią wzbogaconym, powinna być to dawka 400-600 j.m. Po 1. urodzinach w okresie małego nasłonecznienia, czyli od września do kwietnia (a jeśli nasłonecznienie w miesiącach letnich jest niewystarczające, to przez cały rok) suplementacja witaminą D powinna wynosić 600-1000 j.m. Suplementację witaminą D zawsze warto skonsultować z lekarzem.

Ważne! Niedobory witaminy D, niezbędnej m.in. do prawidłowego rozwoju kości i ważnej dla funkcjonowania układu odpornościowego, to powszechny problem zarówno w Polsce, jak i w większości krajów Europy Środkowej. Ze względu na duże zapotrzebowanie najbardziej narażone na deficyt „słonecznej” witaminy są dzieci w wieku 12-36 miesięcy. Jak pokazują wyniki najnowszych badań, spożywanie przez dzieci mleka modyfikowanego po 1. roku życia to aż o 78% mniejsze prawdopodobieństwo niedoboru u nich witaminy D i zmniejszenie ryzyka niedoboru żelaza o 58% – w porównaniu z dziećmi spożywającymi mleko krowie.

Czy wiesz, że… żelazo występuje we wszystkich komórkach ludzkiego organizmu i jest niezbędne do jego prawidłowego rozwoju oraz funkcjonowania. Wpływa na prawidłowy rozwój poznawczy oraz tworzenie się czerwonych krwinek w organizmie.
Mamo, pamiętaj! Niemowlęta po 6. miesiącu życia – zarówno karmione piersią, jak i mlekiem modyfikowanym – powinny otrzymywać pokarmy uzupełniające, zawierające ten mikroelement, np. mięso czy żółtko jaja kurzego.

To ciekawe… po 1. roku życia mleko i produkty mleczne są ważnym elementem jadłospisu małego dziecka. Jednocześnie mleko krowie nie jest dobrym źródłem witaminy D i żelaza, dlatego w pierwszych trzech latach życia dziecka warto korzystać z mleka modyfikowanego, specjalnie wzbogaconego w składniki niedoborowe w dietach najmłodszych.

Konsultacja merytoryczna: prof. nadzw. dr hab. n. med. Paweł Płudowski,
Zakład Biochemii, Radioimmunologii i Medycyny Doświadczalnej, Instytut „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka”

Źródło: Materiały prasowe

Komentarze (0)

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz