Zespół FAS u dzieci

To jedna z niewielu chorób wrodzonych dziecka, na którą matka ma całkowity wpływ.

FAS

Piwo bezalkoholowe (czyli piwo o zawartości alkoholu 0,5% lub mniej), lampka czerwonego wina do obiadu, przecież nie zaszkodzi dziecku - takiego zdania jest wiele przyszłych mam. Badania Ipsos z 2005 roku pokazują, że aż jedna trzecia badanych spotkała się z opinią, nawet lekarzy, że kobieta w ciąży powinna pić regularnie niewielkie ilości alkoholu. Należy jednak wiedzieć, że nie ma czegoś takiego jak bezpieczna dawka alkoholu. Wiele kobiet nie zdaje sobie sprawy z tego, że mogły poronić na skutek działania alkoholu lub urodzić chore dziecko. Z danych przedstawionych przez Państwową Agencję Przeciwdziałania Problemom Alkoholowym wynika, że co trzecia kobieta w ciąży pije alkohol - piwo, wino, wódkę. Dwie trzecie z nich nie usłyszało od lekarza, że alkohol szkodzi dziecku.

Podałabyś dziecku alkohol w butelce?

W społeczeństwie jest silnie zakorzenione przeświadczenie, że odrobina alkoholu nie zaszkodzi, tymczasem kieliszek wypity przez kobietę w ciąży jest równocześnie "wypijany" przez jej nienarodzone dziecko a zawartość alkoholu we krwi jest u nich identyczna. Wątroba matki radzi sobie z toksynami zawartymi w alkoholu, natomiast organizm dziecka ma problem z ich usunięciem.

Komentarze (0)

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz