Żywność ekologiczna dla dzieci – dlaczego warto?

Wybierajmy mądrze, nauczmy się pozytywnej selekcji, bądźmy wybredne. Jeśli chcemy, by nasze dzieci odżywiały się zdrowo, musimy zakupom żywnościowym przeznaczonym dla nich poświęcić nieco więcej uwagi i czasu.

mama i dziecko

Niestety większość z nas nie ma możliwości podawania dziecku warzyw czy też owoców z własnej uprawy, doglądanej tak, by nie zawierały żadnych szkodliwych środków chemicznych. Certyfikowana żywność ekologiczna jest poddawana ścisłej kontroli. W grę wówczas chodzi sprawdzanie nie tylko ostatecznego efektu końcowego, ale wcześniej również przechowywanie, przetwarzanie oraz oznakowanie produktów. Produkty ekologiczne przede wszystkim nie mogą zawierać składników genetycznie modyfikowanych (GMO). Ich wytwarzanie musi przebiegać bez żadnego napromieniowania, użycia nawozów sztucznych ani środków ochrony roślin. W większości przypadków też produkty ekologiczne nie zawierają dodatkowych substancji, czyli tych z symbolem E w składzie.

Komentarze (0)

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz