`Nowa` choroba cywilizacyjna: alergia

Na alergie pokarmowe cierpi już 7 mln Europejczyków.

alergie pokarmowe

Na alergie pokarmowe w Europie cierpi już 7 milionów ludzi i liczba ta stale rośnie. Jak szacują specjaliści za 15 lat będzie odczuwał ją co drugi Europejczyk. Na całym świecie na alergie cierpi już co najmniej 20-30% populacji, a liczba chorych z tego powodu podwaja się co 10 lat. Najtrudniejsza sytuacja jest w obu Amerykach, zarówno w Północnej, jak i Południowej, szczególnie w USA, Kanadzie i Brazylii. Choroby alergiczne są na 4.-5. miejscu pod względem częstości występowania, zaraz po chorobach układu krążenia, schorzeniach układu oddechowego i nowotworach.

Podczas konferencji "Alergie, nietolerancje pokarmowe – zmora pacjentów, dietetyków i lekarzy" specjaliści z całego kraju mogli się zapoznać z aktualnymi danymi. Wynika z nich, że najbardziej alergie pokarmowe są rozpowszechnione w krajach uprzemysłowionych, w tym również w Polsce. Badania z 2008 r. na 23 tys. Polaków sugerują, że w naszym kraju 40% osób zauważyło u siebie objawy alergii, a testy alergiczne wykazały, że prawie 40% Polaków miało dodatni wynik testów skórnych na powszechnie występujące alergeny, głównie roztocza, trawy i brzozę. Natomiast z badań TNS OBOP z 2010 r. wynika, że w 30% polskich rodzin występują choroby alergiczne, a 75% osób cierpiących na alergie to mieszkańcy miast.

Coraz częściej specjaliści obserwują także nietolerancję pokarmową związaną z mechanizmami odpornościowymi. Według danych przedstawionych na konferencji cierpi na nie 6% dzieci, głównie do 5. roku życia, oraz 3-4% dorosłych.

- Podejrzewa się, że częstość występowania alergii, w tym szczególnie nadwrażliwości pokarmowej, może być jednak większa, bo wciąż nie zawsze jest ona rozpoznawana – podkreśliła dr Lucyna Pachocka, Kierownik Ogólnopolskiego Centrum Dietetyki Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Z badań o nazwie Epidemiologia Chorób Alergicznych w Polsce (ECAP) wynika, że tylko 30% cierpiących na nią pacjentów miało poprawną diagnozę.

Co to jest alergia?

Alergia pokarmowa jest wynikiem błędnej reakcji naszego układu odpornościowego na niektóre składniki spożywanych produktów, przeważnie białka. Nasz organizm mylnie rozpoznaje je jako wrogie i inicjuje produkcję przeciwciał. To właśnie odpowiedź immunologiczna odróżnia alergię pokarmową od nietolerancji pokarmowej, która może mieć podobne objawy, lecz nie angażuje procesów układu odpornościowego. 

 

Komentarze (0)

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz